Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Wudy viršle povlače se sa tržišta Srbije, pronađena bakterija

  Wudy viršle povlače se iz Srbije.

  Od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije – RASFF dobijeno je hitno obaveštenje da je proizvod u tipu barene kobasice brenda „Wudy“, uvezen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom, saopštila je Uprava za veterinu.

  Kako se ističe, sprovodi se hitna kontrola uvoznih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena.

  „Proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen“, navodi se na sajtu Uprave za veterinu.

  Koliko je štetna baterija koja je dospela u viršle?

  Bakterija listerija može, prema navodima Uprave za veterinu, da izazove trovanja hranom, „naročito kod osetljivih kategorija populacije“.

  „Po trenutnim informacijama u Srbiju je uvezena količina u pakovanjima od jednog kilograma, zatim 250 grama, 240 grama i 150 grama.

  Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu uvezenih pošiljaka, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo poništen, navodi se u saopštenju.

  U Bosni isto otkrivena bakterija u proizvodima

  Ista situacija je i u Bosni i Hercegovini.

  Agencija za bezbednost hrane BiH dostavila je, kako se navodi sve raspoložive informacije na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo i povratno izveštavanje.

  Potrošačima u BiH je preporučeno da, zbog minimiziranja rizika po zdravlje, ne konzumiraju proizvode navedene u sledećoj tabeli:

  „Listeria monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućuje razmnožavanje u rashlađenoj hrani. Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboleli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, posebno ukoliko je hrana bila visoko onečišćena bakterijom L. monocytogenes”, saopštila je Agencija za bezbednost hrane BiH.

  Povlače se sladoledi Snikers, Tviks i M&M sa tržišta Srbije

  Izvor: N1, BIZLIfe

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE