Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  wizz air firefly

  Wizz Air ulaže 5 miliona funti u proizvođača održivog avio-goriva FIREFLY

  Wizz Air, avio-kompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi i ekološki najodrživija avio-kompanija na svetu, najavila je investiciju vrednu 5 miliona funti u kompaniju za biogoriva Firefly. Ovo je prvo ulaganje sredstava Wizz Aira u istraživanje i razvoj održivog biogoriva. Partnerstvo sa firmom Firefly će ovoj avio-kompaniji omogućiti nabavku čak 525.000 tona održivog biogoriva za poslovanje u UK od 2028. godine, i to u periodu od 15 godina. Sklopljeni sporazum ima potencijal da uštedi 1,5 miliona tona CO₂-ekvivalenta.

  Prva investicija sredstava u kompaniju za biogorivo će omogućiti Wizz Airu nabavku održivog avio-goriva za poslovanje u UK od 2028. godine

  Firefly je specijalizovan za proces koji kanalizacioni mulj,  otpadni materijal male vrednosti dostupan u velikim količinama, pretvara u održivo biogorivo. Svake godine se u UK proizvede preko 57 miliona tona kanalizacionog mulja, što ima potencijal za proizvodnju 250.000 tona održivog biogoriva.

  Održivo gorivo kompanije Firefly, koje će biti nezavisno sertifikovano u skladu sa vodećim standardom održivosti RSB, dovodi do smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za 90% u odnosu na fosilno avio-gorivo tokom radnog veka. Firefly planira da otvori prvu komercijalnu fabriku u narednih 5 godina.

  Partnerstvo sa kompanijom Firefly ima potencijal da uštedi 1,5 miliona tona CO₂-ekvivalenta

  Ovaj sporazum sa kompanijom Firefly i ulaganje u novu tehnologiju održivog biogoriva predstavlja najnoviji uspeh u široj strategiji održivosti Wizz Aira, koja takođe podrazumeva ambiciozan plan obnove flote i već efikasno niskotarifno poslovanje uz avione sa najnovijom tehnologijom i visokom gustinom sedišta i tereta. Time će se dodatno ojačati Wizz Airova pozicija jednog od lidera u oblasti održivosti u sektoru i potvrditi njegova posvećenost smanjenju ugljeničnih emisija po putniku na pređeni kilometar za 25% do 2030. godine.

  Wizz Air je u 2022. ostvario najniži godišnji intenzitet CO₂ ikada, koji je iznosio 55,2 grama po putniku na pređeni kilometar, što predstavlja smanjenje od 15% u odnosu na prethodnu godinu. Da bi to ostvario, ovaj avio-prevoznik ulaže značajna sredstva u svoju flotu uvođenjem novih i zamenom starijih aviona tipa Airbus A321neo. Ovi avioni se odlikuju najnovijom tehnologijom i nude velike ekološke prednosti, a trenutno mogu da lete sa čak 50% mešavine održivog biogoriva. Udeo porodice Airbus A320 aviona sa novom „neo“ tehnologijom je već premašio 50% Wizz Airove flote. Pored ambicioznog programa obnove flote, Wizz Air neprekidno radi na inicijativama za efikasnost goriva i unapređenju svoje analitike podataka.

  „Pored obnove flote i operativne efikasnosti, održivo biogorivo je ključno za smanjenje ugljeničnih emisija u vazduhoplovstvu. Međutim, glavni izazov za naš sektor je i dalje dostupnost sirovina. Naša investicija u Firefly i njegovu tehnologiju dobijanja održivog biogoriva od kanalizacionog mulja je veliki korak napred za Wizz Air u dugoročnoj ponudi niskotarifnih letova za putnike na ekološki još održiviji način. Cilj nam je da od 2028. godine nabavimo 525.000 tona održivog biogoriva od kompanije Firefly u periodu od 15 godina. Ovo ima potencijal da smanji naše emisije za 100.000 tona CO₂-ekvivalenta godišnje, što je jednako emisijama preko 12.000 povratnih letova Wizz Aira između Londona i Budimpešte“, izjavio je Majkl Berluis, direktor strateških projekata u Wizz Airu.

  „Radujemo se partnerstvu sa Wizz Airom. Ova investicija će ubrzati komercijalizaciju našeg revolucionarnog Firefly procesa, uz obavezujući dogovor o smanjenju za neverovatnih 1,5 miliona tona ugljeničnih emisija. Firefly će podstaći promene ka budućnosti putovanja avionom. Kanalizacioni otpad kao sirovina je dostupan u ogromnim količinama u celom svetu i uz Firefly možemo da ga iskoristimo na pravi način i smanjimo upotrebu fosilnih goriva u oblastima u kojima je najteže sprovesti dekarbonizaciju“, rekao je Džejms Hajgejt, generalni direktor kompanije Firefly Green Fuels.

   O tehnologiji Firefly

  Firefly tehnologija je nastala u laboratorijama kompanije Green Fuels, pionira u održivim biogorivima osnovanog 2003. godine koji je 2013. godine od tadašnjeg NJKV princa Čarlsa, sada kralja Čarlsa III, dobio dozvolu da koristi kraljevski grb. Firefly predstavlja integrisan tehnološki put ka održivom biogorivu korišćenjem kanalizacionog mulja kao sirovine i time koristi tržišne mogućnosti i ispunjava potrebe. Ovaj put će se, kada se kvalifikuje za međunarodne standarde, pridružiti drugim razvojnim smerovima i predstavljaće strateško sredstvo za UK u okviru nacionalnog portfelja održivih biogoriva. Projekat obuhvata inženjerski dizajn i izgradnju demo-postrojenja koje će proizvoditi dovoljnu količinu goriva potrebnu za sertifikaciju. Ovo će zauzvrat dovesti do prve komercijalne rafinerije ove vrste i otvaranja nekoliko lokacija u UK gde su aerodromi, gasovodni terminali i postrojenja za preradu otpadnih voda smešteni u neposrednoj blizini.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Wizz Air

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE