Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Wi-Fi je super stvar, ali krije puno zamki. Evo kako da se zaštitite

  Besplatne Wi-Fi mreže su super stvar, ali valja biti oprezan – veliki broj njih zapravo su zamke koje vas mogu koštati puno više od par potrošenih megabajta. Kako biste te zamke izbegli, uradite ovo.

  Isključite Wi-Fi kada ga ne koristite!

  Isključivanjem bežične mreže rešili ste tri stvari: baterija uređaja biće vam zahvalna, nećete se moći spojiti na lažnu mrežu i bićete pošteđeni od lavine napornih reklamnih emailova. Za ekstra nivo odbrane dodajte ekstenziju DoNotTrackMe koja će blokirati stranice i usluge od izvlačenja vaše trenutne pozicije.

  Koristite VPN

  VPN, odnosno Virtualna Privatna Mreža (Network) daje vam anonimnost dok ste online: web stranice koje posetite videće adresu virtualne mreže, a ne onu koji trenutno koristite. VPN je, upozoravamo, plaćena usluga koja će usporiti vašu mrežu. Cena usluge, doduše, nije astronomska, a ako ste baš ekstra škrti, postoje i VPN-ovi koji ne naplaćuju ništa.

  Ne dopuštajte uređaju da upamti besplatnu mrežu

  Većina smartfona automatski će zapamtiti hotspot šoping centra ili aerodroma koje su pre koristili. Lažnjaci mogu klonirati ime te mreže i uloviti vaš uređaj kada pokuša da se spoji na legitimni hotspot. Cena? Vaš novac, identitet i podaci.

  Dobro obratite pažnju na ime mreže

  Hakeri dosta često koriste imena mreža koja su jako slične originalu. Jedina razlika je što će autentični hotpot tražiti neku vrstu autorizacije, dok će lažni biti potpuno besplatan. Pre nego što se idući put spojite na hotspot, uvek pitajte konobara ili vlasnika usluge za tačno ime mreže.

  Instalirajte antivirus

  Ovo je jako važno: uvek, ali uvek imajte ažurirani antivirusni softver. Postoje stotine načina hakovanja i stotine novih se pojavljuje svakog dana, a vaš zadatak je barem biti u toku. Uostalom, vaš antivirus će vas podsetiti da pazite kada se spajate na lažne hotspotove.

  Koristite mrežu koja od vas traži dvostepensko logovanje

  Mreža koja ne traži lozinku ili vam ne šalje poruku potvrde često je lažna. Kako biste ostali sigurni, birajte hotspot koji vam pre spajanja pošalje SMS. Ovo njih i vas štiti od kriminalaca i nevaljalaca koji rade opasne duplikate besplatnih Wi-Fi mreža, piše tportal.

  Izvor: Tportal

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE