WEF upozorava: Roboti će obavljati više od polovine sadašnjih poslova

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  WEF upozorava: Roboti će obavljati više od polovine sadašnjih poslova

  Da li se jedan od najvećih strahova ostvaruje, da li će ljudi postati zamenjivi i nadjačani mehaničkom tehnološkom konkurencijom? Ako je sudeći po najnovijim istraživanjima to je realnost za koju se treba valjano pripremiti.

  Roboti i mašine će najkasnije do 2025. obavljati 52 posto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je istraživanje Svetskog ekonomskog foruma (WEF), prenosi SEEbiz.

  Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su učestvovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz celog sveta sa učešćem u globalnom BDP-u od 70%.

  Prema njihovoj proceni roboti će do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mestu dok ih danas obavljaju 29%, pokazuje WEF-ov izveštaj “Budućnost radnih meta 2018”.

  Paralelno bi “obični smrtnici” mogli dobiti ‘nove uloge’, što će zahtevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa “seizmičkim promenama” u radu sa mašinama i kompjutorskim programima, procenjuju u WEF-u.

  Brze promene i inovacije, mogle bi da stvore 133 miliona novih uloga koje će zameniti 75 miliona radnih mesta koja će po svemu sudeći biti ugašena od danas do 2022. godine«, predviđaju u WEF-u.

  Sedište  te organizacije je u blizini Ženeve a poznata je po organizaciji godišnjeg neformalnog skupa svetske političke i ekonomske elite i bogataša u Davosu.

  Autori izveštaja predviđaju da će roboti brzo zameniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, kao i u industrijskom, poštanskom i administraciji.

  Paralelno se očekuje i rast potražnje za poslovima koji zahtevaju ‘ljudske veštine’, poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, kao i elektronske trgovine i društvenih medija.

  Veliki izazov će biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove veštine, posebno u oblasti “kreativnosti, kritičnog mišljenja i uveravanja”, pokazalo je istraživanje.

  Do 2022. godine posebno velika će biti potreba za prekvalifikacijom radnika u vazduhoplovstvu, sektoru putovanja i turizma.

  WEF savetuje vladama da pripreme socijalne programe  za radnike i zajednice, ugrožene “značajnim promenama”.

  Izvor: SEEbiz, Bizlife

  Foto: Pixabay

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE