Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VW prestigao Teslu u Evropi

  Vest o zabrani prodaje novih automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem posle 2035. godine izazvala je veliku pometnju u javnosti početkom ovog meseca.

  Sporazum je usvojio Evropski parlament na osnovu predloga Evropske komisije iz 2021. Iako proces još nije završen, to je svakako važan korak u naporima da se automobilska industrija transformiše ka održivoj mobilnosti.

  Gotovo svi svetski proizvođači već godinama ubrzano ulažu u razvoj električnih automobila. Učešće novih električnih automobila prodatih u Evropi prošle godine iznosilo je 14 odsto, a do 2025. prodaja će premašiti tri miliona jedinica i tako dostići udeo od 20 odsto.

  Pretpostavka predviđenog rasta prodaje će inače u velikoj meri zavisiti od performansi proizvodnje baterija.

  U poslednje dve godine došlo je do priličnog mešanja karata među važnijim igračima. Nakon početne tehnološke superiornosti i time snažne tržišne dominacije američke Tesle, primat u pogledu prodaje u Evropi preuzela je Folksvagen grupa koja će tu poziciju najverovatnije zadržati u narednom periodu.

  U tome ključnu ulogu imaju Folksvagenovi modeli 3 i 4 iz serije ID, koji ubrzano sustiže prodaju Teslinog modela Y, koji ostaje najprodavaniji model u Evropi.

  U Norveškoj se prodaje najviše električnih vozila u Evropi gde je prošle godine skoro svaki osmi prodati automobil bio električni. Italija se snažno ističe na negativnoj strani sa samo oko 50.000 prodatih električnih vozila prošle godine, prenosi Delo.

  Izvor: Politika

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE