Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vujović: Suficit 60 milijardi dinara preko planiranog

  Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je suficit u državnoj kasi krajem maja bio za 50 do 60 milijardi dinara veći od onoga što je bilo planirano.

  Vujović na RTS kazao da „na nivou opšte države suficit iznosi možda i 600 miliona evra“ i da se time smanjuju potrebe za zaduživanjem.

  „Ovo se uglavnom ostvaruje dobrim prihodima koji su i na strani poreskih i neporeskih prihoda, i to je dobro, i to treba nastaviti, a na strani rashoda moramo da tražimo načine da budemo efikasniji“, kazao je ministar.

  Upitan koliki suficit očekuje do kraja godine, Vujović je kazao da će nova Vlada Srbije „verovatno sagledati gde smo stigli za prvih šest meseci i da li je potrebno revidirati te cifre“.

  Međunarodni monetarni fond obično revidira cifre, mi smo već posle prvog kvartala razmišljali da revidiramo projektovani deficit sa 1,7 na 1,3 (odsto BDP) koliko je bilo prošle godine, i to će se sigurno dogoditi, takva revizija deficita, kazao je Vujović.

  Komentarišući eventualno povećanje plata i penzija, ministar je kazao da treba prepustiti novoj vladi da to odluči posle razgovara sa MMF o reviziji programa i eventualnim izmenama.

  „Smatram da je od početka 2018. godine vrlo realno da razmatramo koja je to održiva putanja za naredne tri godine, a dotle bih prepustio novim ljudima da o tome razgovaraju“, kazao je Vujović.

  „Sada se nalazimo praktično u onom momentu kada je potrebno rešiti status nekih javnih preduzeća, nekih preduzeća u restrukturiranju, posebno sa stanovišta plaćanja energetskih troškova, finansijske discipline, unapređenja efikasnosti poslovanja menadžmenta“, naveo je Vujović.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE