Vučić saopštio: Referendum uspeo, za DA glasalo 60% izašlih

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vučić saopštio: Referendum uspeo, za DA glasalo 60% izašlih

  Preliminarni rezultati pokazuju da su se građani Srbije na referendumu izjasnili da su za promene Ustava u oblasti pravosuđa, saopštio je predsednik Aleksanda Vučić.

  Za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije glasalo je 60,48 odsto građana, naveo je on.

  Prema njegovim rečima, za „ne“ je glasalo 39,52 odsto.

  U Srbiji su u 20 časova zatvorena glasačka mesta na kojima su se građani Srbije izjašnjavali na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

  Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“ izjašnjavali zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“. Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

  Vučić je odbacio ocene opozicionih stranaka da je ovo „krah referenduma“ i upitao da li oni misle da je 38 odsto birača koji su na referendumu glasali „ne“ glas za njih.

  „Izbori su 3. aprila i nema nikakvog odlaganja izbora, a videćemo kakvi će rezultati da budu, videćemo baš“, rekao je Vučić.

  Demokratska stranka ocenila je da je referendum o doživeo krah i da su organizatori ovog igrokaza doživeli težak poraz.

  DS je u saopštenju, pre objavljivanja procenata izlaznosti i rezulata glasanja navela da je „na referendumu glasalo manje od 30 odsto“ upisanih birača.

  Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić i Nataša Vučković iz Centra za demokratiju ocenile su da najveću odgovornost za slab odziv građana na referendumu o ustavnim promenama ima vlast, kao i da materija o kojoj se radi na referendumu “daleka za građane i izgleda komplikovano”. Dok je Vučković glasala “da” na referendumu, Rakić Vodinelić je zaokružila “ne”.

  Centar za slobodne izbore i demokratiju objavio je da su njegovi posmatrači obišli do sada 320 biračkih mesta i da su nastavili, tokom referendumskog glasanja da uočavaju prethodno uočene nepravilnosti.

  CeSID je na svom sajtu u 19.00 naveo da se nepravilnosti ponavljaju tokom dana i da su to “javno glasanje, lošija organizacija glasanja i nisko poštovanje mera zaštite od kovida”.

  “Uočeno je i vođenje paralelne evidencije glasača na GM 52 u Kragujevcu”, naveo je CeSID.

  Ocenjeno je i da “lošijoj organizaciji glasanja značajno doprinosi i da deo članova glasačkih odbora nije sve vreme na glasačkom mestu”

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE