Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vučić doneo ODLUKU: Zakon o eksproprijaciji VRAĆA Skupštini

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je Odluku o vraćanju Narodnoj skupštini izglasanog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji.

  U obrazloženju odluke predsednik Vučić navodi da smatra da se izmenama oblast eksproprijacije ne uređuje na odgovarajući način.

  „Posebno treba preispitati rokove za preuzimanje pojedinih radnji u postupku, a naročito rok za izjašnjavanje sopstvenika nepokretnosti o predlogu za eksproprijaciju“, naveo je Vučić u odluci.

  Iako se u ovom slučaju, kako navodi, radi o javnom interesu, nasuprot pojedinačnom interesu, država mora da vodi računa o tome da se svako ograničenje zajemčenih ljudskih prava, kakvo je bez sumnje pravo na imovinu, može sprovesti uz poštovanje prava sopstvenika na fer i pravičan postupak, čime se štiti suština zajemčenog prava, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu Predsedništva.

  Vučić je istakao da je rok od pet dana koji je dat sopstveniku nepokretnosti za izjašnjavanje o predlogu za eksproprijaciju prekratak.

  „Teško da za tako kratko vreme, čak i sopstvenik koji poseduje odgovarajuća znanja može da pripremi izjašnjenje, a praktično je nemoguće da neuki sopstvenik može u tako kratkom roku da nađe stručno lice koje će mu pomoći da se izjasni i da se to izjašnjavanje pripremi“, naveo je Vučić u odluci.

  Podsetio je da je pravo na imovinu zagarantovano Ustavom Srbije, kao i međunarodnim dokumentima, a ukazao je i na više odluka Evrospkog suda za ljudska prava i Suda pravde Evropske Unije.

  Zbog toga smatra da propisivanjem prekratakog roka za izjašnjenje, nije ispoštovan proceduralni zahtev, inherentan pravu na imovinu iz člana 58. Ustava Republike Srbije – da sopstveniku nepokretnosti koja je predmet eksproprijacije bude data razumna prilika da pripremi i iznese svoje izjašnjenje o predlogu za eksproprijaciju.

  „Izjašnjavanje o predlogu za eksproprijaciju je sredstvo od suštinskog značaja kojim raspolaže sopstvenik u cilju zaštite svog prava na imovinu, a raspolagnje sa dovoljno vremena za pripremu izjasnjanja je neophodan preuslov da bi se mogao smatrati da je sopstveniku pružena razumna prilika da iznese svoj stav i svoju argumentaciju. Sa rokom od pet dana za izjašnjenje takva prilika mu nije pružena“, zaključio je predsednik u odluci kojom je Skupštini vratio zakon na doradu.

  Zašto predsednik posle ove izjave nije dao OSTAVKU? (VIDEO)

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE