Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Vreme za rušenje zapadnog nasilnog i rasističkog kapitalizma“

  Aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Thunberg izjavila je da je vreme za rušenje, kako je istakla, zapadnog nasilnog i rasističkog kapitalizma.

  Poziv je uputila krajem prošle sedmice u Londonu, i to na predstavljanju svog priručnika o klimatskim promenama nazvan „Klimatska knjiga (The Climate Book)“.

  Među onima je koji smatraju da se svet neće vratiti u „normalu“, te da je rešenje za globalno zagrevanje u „transformaciji celog sistema“.

  „Kapitalizam je definisan kolonijalizmom, imperijalizmom, ugnjetavanjem i genocidom tzv. globalnog Severa da bi akumulirao bogatstvo kojim se još uvek oblikuje naš trenutni svetski poredak. Ako je ekonomski rast naš jedini prioritet, onda bi ono što sada doživljavamo trebalo biti upravo ono što bi trebalo da očekujemo“, poručila je.

  Za Thunberg eksploatacija fosilnih goriva predstavlja rasizam. Kritičarima je odgovorila da ne zagovara povratak na, kako je naglasila, socijalizam, liberalizam, komunizam, konzervativizam, centrizam ili nešto drugo. Ocenila je da su svi spomenuti propali.

  Nije rekla šta vidi kao rešenje, tj. čime bi zamenila kapitalizam, piše britanski Telegraph.

  Ranije je potvrdila da neće prisustvovati ovogodišnjem samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama Cop27 koji počinje 6. novembra u Egiptu.

  Istakla je da samit predstavlja ekomanipulaciju (greenwashing) egipatske vlasti i obeshrabrivanje aktivista da govore o kršenju ljudskih prava.

  Izvor: Klix

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE