Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vozači kamiona i autobusa neće moći da rade ako do kraja godine ne nabave ovaj DOKUMENT

  Profesionalni vozači autobusa i vozači kamiona do kraja godine moraju da obezbede kartice, sertifikate. S prvim danom naredne godine bez njih neće moći da prevoze putnike i teret.

  Iako ih Auto-moto savez Srbije izdaje od početka 2019. godine, do sada ih je preuzelo, procenjuje se, tek nekoliko hiljada.

  Većina od najmanje 70.000 profesionalaca u Srbiji tek mora da pribavi 6.080 dinara vredne isprave. AMSS zato apeluje na vozače da podnesu zahtev što pre, kako bi se izbegle gužve krajem godine, pišu Večernje novosti.

  Kvalifikaciona kartica je međunarodni dokument, podaci su dvojezični, na srpskom i engleskom, njom se potvrđuje početna kvalifikacija za prevoz tereta odnosno prevoz putnika i nema rok važenja, navodi AMSS.

  „Na osnovu ovlašćenja Agencije za bezbednost saobraćaja, počeli smo sertifikaciju profesionalnih vozača u ovlašćenim ekspoziturama na 31 lokaciji, na teritoriji cele zemlje. Apelujemo da svi profesionalni vozači sa srpskom vozačkom dozvolom u nekoj od naših ekspozitura na vreme podnesu zahtev za sertifikat i kvalifikacionu karticu. Pod propisanim navedenim uslovima zahtev mogu predati u AMSS tokom 2019. godine, jer će, prema Pravilniku, već 2020. godine, ukoliko žele da rade kao profesionalni vozači, obavezno morati da ga imaju“, kažu u AMSS.

   

  Većina vozača još uvek nije podnela zahtev

  Sva poslovna udruženja vozača tokom godine su podsećala vozače na ovu obavezu. Većina, međutim, još nije podnela zahtev.

  „Procenjuje se da je dosad uradilo od 5.000 do 6.000 vozača. Mi upozoravamo vozače da od 1. januara naredne godine bez toga neće moći da obavljaju posao. Sertifikat je isključivo vezan za vozača, to je njegov dokument. U Srbiji je registrovano 160.000 teretnih vozila, ali ne moraju za sva da se poseduje C ili D vozačka dozvola. Aktivnih vozača je najmanje 70.000. Slična situacija je i drugim strukovnim udruženjima“, kaže Goran Aleksić, direktor Udruženja „Srbija trans-port“.

  Aleksandar Spasić, sekretar „Međunarodnog transporta“ kaže da će vozači moći i posle 1. januara da dođu do dokumenta, ali ne bez polaganja dodatnog ispita.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE