Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Voda STIŽE struju: Kruševljani dobili novi, „ekološki“ namet

  Stanovnicima Kruševca stiže nova stavka na računima, a reč je o postrojenju za preradu otpadnih voda i to po ceni od skoro 20 dinara po kubnom metru.

  Kruševljani su dobili račun od Javnog komunalnog preduzeća Vodovod-Kruševac koji sadrži novu stavku – PPOV, ili postrojenje za preradu otpadnih voda, koje je upravo uspešno izašlo iz probnog rada.

  „Pa, moj račun za vodu je sad veći od računa za struju! Istina, vodu plaćam na dva meseca, ali to je mnogo. Na deset kubika utrošene vode račun mi povećavaju za više od 200 dinara. Za deset kubika vode 463 dinara, ali i PDV, pa to izađe 510 dinara, plus kanalizacija 183 i naknada za nekakvo održavanje postrojenja 104 dinara sa PDV, tako da račun dostigne nešto više od hiljadu dinara.“

  Za mene samog je to mnogo. Hvalili su se da je Evropska unija dala pare za to postrojenje. Lepo je to, ali to treba da plaćaju najviše oni koji najviše i zagađuju jezero Ćelije i otpadnu vodu, kaže jedan penzioner.

  Od rukovodstva JKP Vodovod-Kruševac na adrese potrošača stizali su flajeri u kojima se objašnjava uvođenje nove stavke na računima, koju su nedavno odobrili Nadzorni odbor i Gradsko veće Kruševca. Po toj odluci, za PPOV se plaća 18,6 dinara po kubnom metru, a taj iznos se uvećava za PDV.

  JKP Vodovod-Kruševac intenzivno radi na očuvanju prirodnih resursa i zaštiti vodotokova, kako iz naseljenih mesta tako i iz industrijskih zona, koje se ulivaju u prirodne vodotokove, tj. u reke i to odvođenjem, preradom i prečišćavanjem otpadnih voda svojih korisnika…

  Uvedena cena za prečišćavanje otpadnih voda obuhvata cenu održavanja prve osnovne linije prerade vode. U ovom trenutku postrojenje ne radi u potpunom kapacitetu, odnosno linije prerade mulja i prerade gasa su još u probnom radu, navodi se, pored ostalog, u informaciji koju Vodovod–Kruševac deli korisnicima svojih usluga.

  A, postrojenje, odnosno Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda predstavlja poslednju reč tehnologije. Izgradnja fabrike je koštala oko 23,84 miliona evra, a sredstva su obezbedili nemačka KfW banka i Vlada Srbije. U minule dve godine bila je to najveća i najznačajnija infrastrukturna investicija u Rasinskom upravnom okrugu.

  Još jedno POSKUPLJENJE: Nova stavka na računima za INFOSTAN

   

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE