Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlast u Boru podnela krivičnu prijavu protiv Ziđina

  Gradska uprava Bora podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji Ziđin zbog višednevnog prekomernog zagađenja sumpord-dioksidom i drugim štetnim materijama po zdravlje stanovništva.

  Kako je potvrđeno za sajt istmedia.rs u Opštinskom javnom tužilaštvu, prijavu je potpisao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i ona se odnosi na odgovorna lica borske topionice bakra koja posluje u sastavu Ziđin.

  Merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) već tri dana beleže prekomerno zagađenje sumpor-dioskidom (SO2) u borskom gradskom parku, a zagađenja se ponavljaju gotovo svakodnevno skoro dve godine od kada je Srbija prodala RTB Bor strateškom partneru Ziđinu i postala suvlasnik manjinskih 37 odsto kapitala.

  Zakonom dozvoljene vrednosti SO2 iznose 350 mikrograma po metru kubnom, a u ponedeljak su u više navrata tokom dana izmerene prosečne vrednosti i do 1.969 mikrograma, odnosno precizirano je da je vazduh „jako zagađen“ i da se ne preporučuje stanovništvu napuštanje stanova.

  Prema javnim podacima, vazduh je na istoj lokaciji „jako zagađen“ i PM10 česticama.

  Merne stanice u Boru beleže prosečno zagađenje na svakih sat vremena, ali su trenutni pikovi zagađenja, prema proceni, mnogo veći.

  Izvor: Beta

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE