Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada odobrila izvoz 24.000 tona peleta

  Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da je Vlada Srbije na inicijativu članica komore odobrila kvotu za izvoz peleta u visini od 24.000 tona do kraja januara 2023. godine.

  „Novac od izvoza biće usmeren na podmirivanje već nagomilanih troškova, isplatu dobavljačima sirovine, plaćanje energenata i plate zaposlenima.“

  Ova mera će imati pozitivne efekte i na ino kupce, partnere u inostranstvu koji su strpljivo čekali otvaranje, rekao je sekretar Udruženja za energetiku i rudarstvo PKS Ljubinko Savić.

  Dodao je da je energetska kriza uticala na povećanje cena i troškova proizvodnje i goriva za transport, što je negativno uticalo na poslovanje proizvođača peleta, a regulisane cene i zabrana izvoza koji su stupili na snagu u avgustu 2022. dodatno su otežali poslovanje proizvođača i njihovo redovo funkcionisanje.

  Prošle sedmice vlasnik Bioenerdži pointa (Bioenergy Point) Zoran Drakulić kritikovao je zabranu izvoza peleta, navodeći da su na domaćem tržištu proizvedene i nagomilane ogromne količine tog energenta, ali da je prodaja stala jer nema tražnje.

  „Nismo iskoristili situaciju kada je na inostranom tržištu bila velika potražnja peleta i sada ne znamo šta ćemo sa robom koja ne može da se proda i radnicima isplate zarade“, izjavio je vasnik najvećeg proizvođača peleta u Srbiji.

  Izvor: Beta, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE