Vlada definitivno popušta "žutim prslucima"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada definitivno popušta “žutim prslucima”

  Vlada Francuske iduće srede razmatra nacrt zakona koji će obuhvatiti “sve mere” koje je najavio šef države Emanuel Makron za smirivanje krize posle pobune “žutih prsluka”, najavio je premijer Eduar Filip u Senatu, gornjem domu Parlamenta Francuske.

  “Ideja je da se to što pre moguće pošalje Senatu i usvoji pre završetka redovnog zasedanja” Skupštine Francuske što je već krajem iduće nedelje, pred Božić, rekao je premijer uoči sednice Senata na kojoj Vlada odgovara na pitanja.

  Povećanje za 100 evra mesečne minimalne zarade, oslobađanje od povećanja takse penzija manjih od 2.000 evra, poreske olakšice za prekovremeni rad, bonus bez poreza na kraju godine to je većina mera koje je predsednik Makron najavio u ponedeljak uveče, a moraju biti sprovedene zakonom.

  Tako bi oslobađanje od povećanja takse trebalo da se proširi na 70 odsto penzionera, umesto ranijih 40 odsto, kažu ljudi iz okoline premijera.

  Zbog borbe s rokovima, te mere će biti retroaktivne, ma kada zakon bio objavljen i stupio na snagu, te će praktično u svakom slučaju važiti od 1. januara, rekao je državni sekretar Olivije Diso.

  Od govora Makrona kojim je u ponedeljak uveče hteo da umiri “žute prsluke”, Vlada radi neprekidno da sprovede njegova obećanja, ali ima dva krupna problema: nalaženje novca tako da se ne poveća budžetski deficit, i da svi koji imaju minimalnu zaradu, zaista i dobiju povećanje od 100 evra mesečno.

  Ako se na najavljene mere predsednika Makrona doda odustajanje države od povećanja poreza na gorivo po osnovu emisije ugljenika, što je bio jedan od zahteva “žutih prsluka” i prvi povod demonstracijama polovinom novembra, ceo paket će koštati državu 10 milijardi evra.

  Time bi, bez novog prihoda ili rasta privrede koji se ne može obezbediti na samom kraju godine, deficit državnog budžeta Francuske premašio dopuštenu granicu EU i skliznuo na 3,4 odsto bruto-domaćeg prihoda, rekao je ministar za javne akcije i račune Žeral Darmanen.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP_Bob-Edme

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE