Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VKS krivotvorio odluku Evropskog suda pravde protiv BANAKA?

  Vrhovni kasacioni sud (VKS) je krivotvorio odluku Evropskog suda pravde (ESP) koja je doneta u korist građana, a protiv banaka, zbog čega će advokati najverovatnije prisupiti totalnoj obustavi rada.

  To je rekao advokat Miroslav Živković i naveo da bi obustava rada trajala dok se ne ispune njihovi uslovi. On je najavio da će 6. novembra biti odlučeno o tom koraku.

  Podsetio je da je dopunom stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine dato mišljenje da banke ne moraju da dokazuju svoje troškove, što je u suprotnosti sa pravnom logikom. Kako je naveo, glavni krivac za to je sudija Dragiša Slijepčević, koji je bio šef radne grupe za izmenu Zakona o krivičnom postupku.

  Živković je, pozivajući se na podatke Agencije za privredne registre (APR), istakao da su banke od naknade troškova i drugih provizija zaradile 329 miliona evra 2020. godine, a od svoje redovne delatnosti oko 219 miliona, dok su u poslednjih 20 godina ostvarile dobit od tri milijarde evra, uključujući kamate.

  „Dosadašnjim protestima doprineli smo tome da se izda obrazloženje i uspeli da ohrabrimo sudije i promenimo svest građana da se uključe“, zaključio je Živković.

  Advokat Nikola Živulović je istakao da ukoliko se ne ispune uslovi – posledica mogu biti čak i građanski nemiri. On je, prikazavši snimak u trajanju od 46 sekundi na kom sudija Slijepčević govori ostalim sudijama šta da rade, poručio da se on ponaša kao zagovornik banaka.

  Advokati su Ustavnom sudu podneli zahtev za ustavnost zakona i ustavnu žalbu, rekao je Živulović i dodao da je sada na sudu da vidi kako će postupiti.

  Prestoji epska borba

  Dopunu obrazloženja stava VKS, advokat Miloš Andrijašević ocenio je kao falsifikat, naglasivši da je neverovatno da VKS pogrešno citira presude Evropskog suda pravde i da je to krivično delo.

  Kako je rekao, prema odluci VKS, banke nisu dužne da dokazuju troškove na ime obrade kredita koje su naplaćivale klijentima. „Već četiri godine se vode sporovi i banke nisu dokazale šta je obrada kredita“, ukazao je Andrijašević.

  On je podsetio da se Srbija potpisivanjem Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji obavezala da pruži najveću moguću zaštitu potrošača i da mora primeniti presude Evropskog suda pravde.

  Prema njegovim rečima, predstoji epska borba za opstanak nezavisnih advokata, građana i sudija i poručio sudijama da su advokati uz njih i da sude po zakonu i da ništa ne brinu.

  Izvor: 021, FoNet

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE