Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Više od polovine radnika u Srbiji spremno na prekvalifikacije zbog AI

  Tri četvrtine radnika širom sveta veruju da će generativna veštačka inteligencija (GenAI) doneti neki nivo poremećaja na radnim mestima i tržištu rada. No uprkos nesigurnosti koju donosi GenAI, većina ih nije previše zabrinuta: 57 odsto njih spremno je na prekvalifikacije kako bi nastavili karijerno napredovati, a čak 64 odsto ih smatra da imaju prednost pri pregovaranju za poslove.

  Ovo su neki od nalaza novog izveštaja objavljenog danas od strane Boston Consulting Group (BCG), The Network i The Stepstone Group. Nazvana “Kako se radne preferencije menjaju u doba GenAI-a”, studija se temelji na anketnim podacima više od 150 hiljada radnika iz 188 zemalja i drugi je deo izdanja serije Decoding Global Talent za 2024. godinu, prethodna izdanja su objavljena 2014., 2018. i 2021. godine.

  A kako je u Srbiji?

  BCG-ovo istraživanje radne snage u Srbiji i uticaja veštačke inteligencije na tržište rada pokazalo je da je 61 odsto radnika spremno na prekvalifikovanje u svakom slučaju, što je za četiri postotna boda više od globalnog proseka, 30 odsto ako baš moraju, dok devet odsto ispitanih nije spremno na prekvalifikovanje ni u kojem slučaju.

  Učestvovalo je 3439 radnika iz različitih oblasti, uključujući IT, obrazovanje, finansijske usluge, i zdravstvenu zaštitu. Većina radnika ima visoko obrazovanje, a značajan broj njih ima magistarske ili doktorske diplome.

  Kancelarija, poslovanje

  Unsplash

  Među radnicima u različitim industrijama, najviše ih je, 71 odsto, odmah spremno na prekvalifikaciju u prodaji i korisničkim uslugama, zatim 67 odsto u finansijskim uslugama, 66 odsto u zanatskim profesijama, 65 odsto u gostoprimstvu, kao i u transportu i logistici.

  Upravo je budući uticaj veštačke inteligencije podsticaj za prekvalifikaciju za najveći deo radne snage obuhvaćene istraživanjem. Među ispitanima, 39 odsto njih redovno koristi GenAI, najviše za administrativne zadatke, istraživanje i razvoj, kao i za kreativne zadatke.

  Ko u Srbiji najviše koristi veštačku inteligenciju

  • IT sektor:

  Profesionalci u IT sektoru koriste AI za razvoj softvera, automatizaciju testiranja, upravljanje podacima i sigurnosne aplikacije. AI se također koristi za poboljšanje korisničkog iskustva kroz personalizaciju i optimizaciju usluga.

  • Finansijske usluge:

  U finansijskom sektoru, AI se koristi za analizu rizika, automatizaciju procesa, otkrivanje prevara, i personalizaciju finansijskih proizvoda za klijente. Bankarske institucije koriste AI za poboljšanje efikasnosti operacija i smanjenje operativnih troškova.

  • Marketing i digitalni mediji:

  Marketing stručnjaci koriste AI za analizu ponašanja potrošača, ciljanje oglasa, optimizaciju kampanja i sadržaja, te predviđanje tržišnih trendova. AI omogućava preciznije i efikasnije marketinške strategije.

  • Proizvodnja:

  U proizvodnom sektoru, AI se koristi za optimizaciju proizvodnih procesa, prediktivno održavanje opreme, i automatizaciju proizvodnih linija. Cilj je povećati produktivnost i smanjiti troškove.

  • Zdravstvo:

  U zdravstvu, AI se koristi za dijagnostičke alate, personaliziranu medicinu, i upravljanje zdravstvenim podacima. AI pomaže u bržoj i preciznijoj dijagnozi te poboljšava tretman pacijenata.

  • Obrazovanje:

  U obrazovnom sektoru, AI se koristi za personalizirano učenje, automatizaciju administrativnih zadataka, i razvoj edukativnih alata koji se prilagođavaju individualnim potrebama učenika.

  Zaposleni koji koriste AI brinu da ih kolege ne gledaju kao lenjivce i prevarante

  Generalno, radnicima u Srbiji važni su dobri odnosi sa kolegama, što ukazuje na visoku vrednost koju radnici stavljaju na radno okruženje., Takođe, balans između posla i privatnog života i sigurnost posla su takođe visoko na listi prioriteta, što odražava želju radnika za stabilnošću i fleksibilnošću.

  Na kraju,mogućnosti za profesionalni razvoj i kontinuirano učenje i obrazovanje su ključni za motivaciju radnika.

  Prioriteti radnika u Srbiji

  • Mlađi od 20 godina i 21-30 godina:

  Balans između posla i privatnog života i mogućnosti za učenje i razvoj karijere su vrlo važni za najmlađu grupu radnika. Ove grupe cene stabilne uslove rada koji im omogućavaju i razvoj ličnih interesa.

  Finansijska kompenzacija takođe postaje važnija kako radnici stariji, što ukazuje na želju za većom finansijskom nezavisnošću.

  • 31-40 godina i 41-50 godina:

  U ovim grupama, finansijska kompenzacija i sigurnost posla su na vrhu prioriteta. Kako ljudi ulaze u srednje godine, sigurnost i stabilnost postaju ključni.

  Dobar balans između posla i privatnog života i dalje ostaje važan, ističući potrebu za fleksibilnošću u karijeri koja omogućava vreme za porodicu i lične aktivnosti.

  • 51-60 godina i stariji od 60 godina:

  Za najstarije radnike, sigurnost posla i reputacija i finansijska stabilnost poslodavca postaju izuzetno važni, reflektujući želju za sigurnošću u godinama koje dolaze.

  Dobre veze sa kolegama i održavanje dobrih odnosa sa nadređenima takođe su ključni, pokazujući da interpersonalni odnosi i priznanje u radnom okruženju ostaju bitni tokom cele karijere.

  AI, ChatGPT 4

  AI, veštačka inteligencija, ChatGPT 4 (Freepik)

  Uticaj Gen AI

  Iako je 39% radnika redovno koristilo Gen AI, mnogi su izrazili zabrinutost oko potencijalnog uticaja AI na njihove poslove, naglašavajući potrebu za značajnim prekvalifikacijama i adaptacijama.

  AI je najviše korišćen za administrativne zadatke, istraživanje i razvoj, kao i za kreativne zadatke.

  • Izazovi u korišćenju AI:

  Tehnički problemi kao što su spora brzina i loš kvalitet rezultata, kao i problemi u pisanju upita i pristrasnost rezultata, predstavljaju značajne prepreke za efikasnije korišćenje AI.

  Postoji potreba za boljom edukacijom i resursima kako bi se radnici osposobili za efikasno korišćenje AI tehnologija.

  • Prekvalifikacija i obuka:

  Veliki broj radnika, 61 odsto izrazio je spremnost da se prekvalifikuje kako bi ostao relevantan na tržištu rada. Posebno je to izraženo među mlađim radnicima i onima u IT sektoru.

  Identifikovana je potreba za boljim pristupom obrazovnim programima, više vremena za učenje i većom podrškom od strane poslodavaca i države.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash/Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE