Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Više od 6.500 kompanija obezbediće posao mladima kroz Program „Moja prva plata“

  Više od 6.500 kompanija koje su učestvovale u prvoj fazi Programa „Moja prva plata 2020“ obezbediće stalan posao mladima koji su prošli devetomesečnu obuku u preduzećima.

  To je saopštio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, uz napomenu da je više od trećine kompanija davalo dodatnu naknadu mladima tokom Programa na iznos koji je vlada obezbedila.

  „Program je omogućio privredi da zaposli mlade kadrove. Oko deset hiljada kompanija je raspisalo pozive i oko 8.500 mladih učestvuje u Programu. Dve trećine kompanija kaže da će zaposliti za stalno ljude koji su u Programu“, rekao je Čadež, a navodi se u saopštenju PKS.

  Kaže da se sa Vladom Srbije razgovara o tome kako da se Program „Moja prva plata“ dodatno unapredi i omogući da doprinos poslodavaca bude još veći.

  „Imamo sve razloge da budemo zadovoljni ovom akcijom čiji je osnovni cilj bio da se mladim ljudima pruži šansa da dobiju prvo zaposlenje. Ideja je bila da mladima, koji nemaju radno iskustvo, država pomogne kroz Program, i da kroz podršku firmama koje to žele zaposle mlade i da ih nauče da rade u sektoru“, naglasio je Čadež.

  Zahvalio je Vladi Srbije na podršci u realizaciji Programa sa kojom se nastavlja.

  Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević istakla je da su mladi osnovna pokretačka snaga zemlje i njena budućnost.

  „Rezultati istraživanja među mladima koji su kroz Program prvi put zasnovali svoj radni odnos pokazuju da bi 90 odsto mladih osoba ovaj Program preporučilo svojim prijateljima, a 80 posto od svih mladih ljudi koji su zaposleni na ovaj način je zainteresovano da nastavi radni angažman kod poslodavca kod kojih je dobilo svoju prvu platu“, navela je Kisić Tepavčević.

  U PKS je danas održana Panel diskusija “Moja prva plata – Relevantnost za privredni sektor i mlade” u okviru koje su predstavnici vlade, privrede, i mladih, izneli svoja mišljenja o programu, dali preporuke i predložili dalje aktivnosti.

  Vlada Srbije je u avgustu prošle godine donela Uredbu o Programu „Moja prva plata“ kao podsticaj u zapošljavanju mladih.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE