Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turizam na kolenima: Više od 72 odsto radnika u agencijama ostalo BEZ POSLA

  Od početka pandemije do danas ugašeno je više od 500 turističkih agencija, više od 350 agencija stavljeno je u takozvano “stanje mirovanja”, a procenat otpuštenih radnika već je premašio 72 procenata, upozoravaju iz Udruženja turističkih agencija i turističkih radnika Srbije – INICIJATIVA TAS.

  TAS upozorava da je “turizam na kolenima” i da turističke agencije neće opstati u velikoj većini.

  Najveći broj agencija koje su ugašene ili su u „stanju mirovanja“ su posrednici u prodaji turističkih aranžmana, ali među njima ima i organizatora turističkih putovanja.

  Šta se dešava, i šta će biti u narednom periodu sa turističkim agencijama?

  Iz ovog udruženja ukazuju da će biti velikih posledica i da rešenja nema, jer i pored upozorenja nadležnim institucijama proteklih 16 meseci, nema reakcije.

  Ukazuju da je pomoć države turističkom sektoru, posebno sektoru turističkih agencija, izostala.

  “ Dok se mi trudimo da ukažemo mesecima unazad na to, svaki put kada objavimo podatke o ugašenim (uništenim) turističkim agencijama, broju otpuštenih radnika u turizmu, padu prometa,… resorno Ministarstvo, trgovine, turizma i telekomunikacija aktivira sva raspoloživa sredstva na društvenim mrežama i medijima kako bi manipulacijom stvorila utisak kod građanstva da je sektoru turističkih agencija plasirano nekoliko milijardi dinara”, navode u saopštenju.

  TAS ukazuje i da je u najavi bankrot još nekoliko organizatora turističkih putovanja što će izazvati pravi potres na tržištu.

  Tokom 2020. godine turističke agencije su imale pad prometa preko 90 odsto.

  Tokom ove 2021. godine gubici se gomilaju bez obzira na otvaranje granica i na takozvanu „normalizaciju“ putovanja.

  Agencije su spremno dočekale novu sezonu ali broj putnika koji putuje je smanjen za preko 70 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

  Svakako, ovako mali broj putnika ne može da pokrije ogromne gubitke nastale tokom 2020. godine, i troškove poslovanja tokom 2021. godine.

  Takva situacija će sasvim sigurno uticati na proglašenje bankrota kod mnogobrojnih turističkih agencija što se očekuje već od sredine septembra ove godine.

  “I pored toga što je naša država konstatovala, kao i sve države sveta, da je turistički sektor najpogođeniji pandemijom virusa Covid-19, sasvim je neverovatno da turističkom sektoru nije pomogla konkretnom sektorskom pomoći kao što su to uradile gotovo sve zemlje sveta. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ne reaguje nikada preventivno i ne prepoznaje probleme na koje struka ukazuje uporno sve dok se ne dese problemi, a tada je već kasno”, ističe se u saopštenju.

  Ukazuju i na to da postoji Uredba Vlade Srbije koja se odnosi na preraspodelu državne pomoći za najugroženije sektore privrede, a koja nije sprovedena jer niko od lokalnih samouprava nije upoznat sa time da takav dokument postoji.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE