Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Virusolog pozvao SZO da se izjasni o rizicima Evroprajda zbog majmunskih boginja

  Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da bi SZO u Srbiji trebalo da iznese stav o rizicima održavanja Evroprajda u Beogradu zbog majmunskih boginja, bolesti koja se dominantno širi seksualnim putem među muškarcima.

  Šekler je, u razgovoru za Jutarnji program RTS, reagovao na saopštenje Lezbejske i gej solidarne mreže da ta populacija nije dovoljno informisana o ovoj bolesti, te da država „ne radi ništa da zaustavi ovu epidemiju“ jer, kako navode, svi svetski epidemiološki izveštaji pokazuju da se majmunske boginje dominantno šire kroz populaciju gej muškaraca.

  „Apsolutno se slažem da je neinformisanost vrlo bitna. Što se tiče nečinjenja, nisam siguran da zdravstveni sistem nije sve organizovao. Možda bi moglo za nijansu da to bude transparentnije i da ima više informacija o tome, jer samim tim kada ima više informacija – pravih, epidemioloških, medicinskih, zdravstvenih i zvaničnih izvora, situacija bi bila bolja“, rekao je Šekler.

  Ističe da se pre nekoliko desetina godina ova bolest uglavnom prenosila direktno sa životinja na ljude, a da je sada to drugačije.

  „Virus prelazi uglavnom seksualnim putem kod muškaraca“

  „Danas se situacija promenila utoliko što virus prelazi uglavnom seksualnim putem kod muškaraca, preko 98 odsto, makar su to podaci SZO i to stvara određenu vrstu rizika“, rekao je Šekler.

  Zbog toga je, povodom predstojećeg Evroprajda koji treba da se održi u Beogradu, pozvao direktora Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji da iznese stav o rizicima održavanja takvog skupa, tj. o uslovima pod kojima bi on trebalo da se održi.

  „Ta bolest može da se prenese i preko kreveta, čaršava, ćebića i posteljine, što znači da se stvara određeni rizik i za osoblje koje bude radilo po hotelima“, rekao je Šekler.

  Upitao je i „da li je normalno“ na ovaj način organizovati veliki broj ljudi i stvoriti rizik po njih.

  „Ja ne bih voleo da Beograd ostane zapamćen kao grad koji je napravio eskalaciju slučajeva majmunskih boginja i čitavu eksploziju u Evropi“, kaže Šekler.

  Ističe da je on stručan samo za virusološko-epidemiološki aspekt, te da bi o ovome trebalo da se izjasni Kancelarija SZO u Srbiji.

  Podseća i da je predsednik SZO Tedros Gebrejesus nedavno poručio da treba smanjiti broj kontakata, odnosno izloženost i na taj način smanjiti širenje bolesti.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE