Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Virus jeste u završnici, ali eto njega opet do jeseni

  Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je epidemiološka situacija što se tiče kovida povoljnija, i da je dobra vest što u nedelji posle izbora nije uočeni porast ili stagnacija broja novoobolelih.

  „To indirektno pokazuje da virus nema takav potencijal kakav je imao“, rekao je Kon, dodajući da predstojeći uskršnji praznici mogu da predstavljaju rizik s obzirom na očekivani dolazak naših građana iz inostranstva, ali da je i u tim zemljama odakle dolaze situacija trenutno bolja.

  „Ipak, ne treba se zavaravati jer još uvek imamo četvorocifren broj novozaraženih“, upozorava.

  Govoreći o preporukama, Kon kaže da su one sada definisane tako da su spuštene sa „obaveznih“ na nivo „snažnih preporuka“ za stanovništvo u zatvorenom.

  „U ovakvoj situaciji izgleda da je to dovoljno iako lično nisam mislio tako. Mislio sam da je neophodno da bude obavezno i tek kad se spusti na trocifreni broj dnevno obolelih da se tad može snažno preporučiti. Međutim, ovo se sporije spušta ali se spušta“, rekao je Kon.

  Kada je reč o odjavljivanju pandemije, Kon objašnjava da Svetska zdravstvena organizacija još nije definisala kako će to uraditi jer odjava podrazumeva prestanak javnozdravstvene opasnosti, a SZO to globalno još neće moći da uradi.

  „Ovo jeste završnica. U toj završnici su nijanse u pitanju. Niko ne treba da sumnja da će se ponovo javiti u toku ove godine, da li na leto ili tek na jesen“, rekao je Kon i ponovio da još uvek nema bolje mere zaštite od vakcinacije.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE