Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vildana Drljević Boljanić

  Vildana Drljević Boljanić: „Agilna i adaptivna misao je naša valuta“

  Propulsion je nagrađen na ovogodišnjem festivalu „Kaktus” za najbolju integrisanu kampanju u oblasti medijske i digitalne pismenosti, kojom je promovisan „Priručnik medijske pismenosti za roditelje”. To je jedno od priznanja koje je stiglo na adresu Propulsiona, a razradu ove teme za naš magazin učiniće Vildana Drljević Boljanić, rukovodeća partnerka za operacije.

  • Ako se osvrnemo na rezultate istraživanja medijske i digitalne pismenosti srpskog tržišta u 2022, šta bismo mogli da zaključimo?

  Primjećujemo najviši indeks medijske pismenosti u Srbiji u protekle tri godine.

  Građani Srbije su i dalje preplavljeni informacijama, ali su naučili lekciju iz perioda pandemije, a to je da niko umjesto njih neće kritički promisliti o sadržaju i donijeti pravu odluku, već to moraju da urade sami.

  Društvene mreže i dalje drže primat kao mediji putem kojih se više od polovine građana Srbije svakodnevno informiše, dok je, s druge strane, indeks digitalne pismenosti u padu. To je tako zbog toga što stariji od 55 godina, tzv. bebi-bumeri, ne postižu da idu u korak sa svim promjenama u digitalnom svijetu i drže se dobro poznatog, analognog svijeta. Tako se čak 84 posto te generacije informiše putem televizije. Situacija je potpuno obrnuta kod generacije Z, mladih ljudi rođenih nakon 1996. Čak 83 posto građana od 12 do 26 godina informiše se putem društvenih mreža, dok je taj broj kod starijih skoro trostruko manji.

  • Neko bi rekao da nagrade danas nemaju veliku težinu, ali svakako prijaju kao svojevrsno priznanje za uložen rad. Koje nagrade su u 2022. stigle na vašu adresu?

  Kreiranje strategija i sprovođenje inovativnih programa i kampanja koje mijenjaju društvo duboko su ukorijenjeni u DNK Propulsiona. U proteklih 10 godina, naš fond, u saradnji s donatorima i kompanijama, uspješno sprovodi programe vrijedne preko pet miliona evra. Nagrade koje su stigle u Propulsion slave upravo takve programe. Nagrađeni smo na ovogodišnjem festivalu „Kaktus” za najbolju integrisanu kampanju u oblasti medijske i digitalne pismenosti, kroz koju smo promovisali „Priručnik medijske pismenosti za roditelje”. Priručnik i kampanja kreirani su zajedno s Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, a u okviru programa „Nova pismenost”, koji vodimo zajedno s USAID-om. „Svet kakav želiš” program je koji već drugu godinu razvijamo s kompanijom A1. Tu podržavamo održive, inovativne i društveno korisne projekte u oblastima javnog zdravlja, obrazovanja, ekologije i kulture; zato je proglašen za najbolju „kampanju sa svrhom”. Nagrade su sjajne, a ponajviše su potvrda da ti programi imaju uticaj i značaj za koji smo se zalagali.

  • Tema našeg novogodišnjeg dvobroja je diskurs lokalno‒globalno. Na koji način, u okviru industrija u kojima delujete, imate mogućnost da implementirate globalne tendencije?

  Oduvijek vjerujemo da nije bitno gdje se nalazi sjedište organizacije i koja tržišta pokriva ukoliko ima inovativan i temeljit pristup radu, jer se lokalno i globalno već dugo stapaju u jednu cjelinu. Pitanje tih razlika se uvijek nalazi u perspektivi iz koje posmatramo, kao i u nijansiranju rješenja za određeni izazov, naročito kad govorimo o Jadranskoj regiji. Propulsionova valuta jeste agilna i adaptivna misao, misao bazirana na detaljnim istraživanjima, poštovanju univerzalnih vrijednosti ljudskih prava i sloboda, inovativnim komunikacijskim formama. Nadalje, tu misao u sinergiji s ključnim stejkholderima pretvaramo u pozitivne društvene promjene, uz vrhunski produkcijski tretman. Vrijeme u kojem su ciljevi održivog razvoja (SDG) nezaobilazna agenda kompanija i vlada daje nam vjetar u leđa tokom kreiranja budućih pozitivnih društvenih promjena.

  • Šta je budućnost medijskog i digitalnog okruženja? Za šta su nam sve potrebne „nove pismenosti”?

  Ušli smo u eru u kojoj, svjesno ili nesvjesno, sarađujemo s vještačkom inteligencijom. Intuitivno digitalno okruženje unapređuje naše svakodnevne interakcije i predviđa naše potrebe i želje. Dok se naš fizički svijet stapa s virtualnim svjetovima, naša stvarnost konzumiranja sadržaja, edukacije i poslovnih navika takođe se mijenja. Medijski pejzaž postaje sve raznovrsniji, sadržaj je uvijek prisutan i individualno personalizovan. Izbor različitih formata i platformi raste i traži od nas da razvijamo digitalne vještine. Svi mi postajemo ujedno i kreatori sadržaja, ali, s druge strane, unapređujemo digitalne alate aktivno ih koristeći. Što prije postanemo vještiji u korištenju digitalnih alata i medijski pismeniji, možemo biti slobodniji koristeći snagu informacija i komunikacije i uticajniji u kompleksnom „metauniverzumu”.

  Bez vještina „nove pismenosti” gubimo slobodu u modernom svijetu i osuđeni smo na to da neko drugi umjesto nas kreira našu realnost.

  • U kom smeru će biti koncipiran vaš strateški razvoj u 2023. godini?

  Brza, nezaustavljiva promjena jedina je sigurnost današnjice. To nam govori da treba da budemo fleksibilniji no ikad, da kontinuirano, nanovo promišljamo o postavljenim planovima, sistematizacijama, da adaptivno i odgovorno upravljamo resursima, budno pratimo trendove, inoviramo kroz dinamičnu podjelu uloga i odgovornosti. Propulsion ide u susret promjeni, ne čekajući da se ona desi, već je aktivan učesnik procesa, uvažava i razumije različita okruženja, uvjerenja, vrijednosti i međunarodne strategije.

  Vodeći se ovim principima, krećemo u otkrivanje novih tržišta, što nam otvara novo poglavlje poslovanja u okvirima Evropske unije. Krećemo saradnjom s našim starim znancima, kompanijom AstraZeneca u susjednoj Hrvatskoj, kroz višestruko nagrađivani program „Misija kiseonik”. Deceniju našeg rada obilježavamo tako što objavljujemo: Globalno sjedište Propulsiona je od sada u Bratislavi.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE