Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vijesti: Kosovo tužilo CG, traže deo JADRANSKE OBALE

  Kosovsko Ministarstvo pravde tužilo je Opštinu Budva, Crnu Goru i kompaniju “Sunraf beach properties“, zatraživši povraćaj 4.500 kvadrata zemlje na samom šetalištu u Rafailovićima, gde se nekada nalazilo dečje odmaralište, pišu Vijesti.

  U tužbi tvrde da su odmaralište “Ganimete Terbeshi“ kupili pre šest decenija.

  Tužba za utvrđivanje prava svojine podnesena je kotorskom Osnovnom sudu.

  Kosovsko Ministarstvo, koje zastupa Kosovo kao tužioca, traži da kotorski sud donese privremenu meru zabrane raspolaganja i otuđenja zemlje na peni od mora do okončanja sudskog spora.

  Na atraktivnoj parceli se gradi višespratni kondo kompleks.

  Kosovska Vlada traži ukupno 172 nekretnine širom bivše Jugoslavije

  Dečje, odnosno omladinsko odmaralište, kasnije je dobilo naziv “Lahor“, po istoimenoj kompaniji iz Prištine.

  Nakon ratnih dešavanja 1999. godine, sedište firme iz Prištine preseljeno je u Crnu Goru, a potom privatizovano, odnosno prodato. Oronula zgrada nekadašnjeg odmarališta je porušena i započeta je gradnja višespratnice.

  Tužitelj ukazuje da je Kosovo vlasnik pomenute imovine, a kao dokaze je priložio kupoprodajni ugovor zaključen 22. marta 1961. u Sreskom sudu u Kotoru, kada je parcelu od 4.555 kvadrata kupio Savet za socijalno-politička i socijalna pitanja nekadašnje Socijalističke automne pokrajine (SAP) Kosovo i Metohija.

  Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine, na čijem je čelu Nikola Plamenac osporila je tužbu kosovske administracije, zatraživši od suda da je odbaci kao neurednu.

  Inače, nakon burnih dešavanja na prostorima nekadašnje Jugoslavije, kosovska Vlada, kako je objavljeno ranije u medijima, traži povraćaj 172 nekretnine u bivšim jugoslovenskim republikama, od čega najmanje 42 u Crnoj Gori.

  Izvor: Vijesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE