Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vetroparkovi – budućnost energije

  Elektroprivreda Srbije (EPS) ima dovoljno kapaciteta da balansira 500 megavata elektične energije iz vetroparkova koji će biti izgradjeni u naredne tri godine, rekao je danas izvršni direktor EPS-a za poslove trgovine električnom energijom Dragan Vlaisavljević.

  On je na konferenciji „Nova energija -pametni gradovi“ na sajmu energetike u Beogradu rekao da Srbija ima veće mogućnosti za proizodnju električne energije iz vetroparkova.

  „Srbija bi mogla da investira u vetroparkove i proizvodnju 1.000 megavata električne energije posle 2021. godine, ali je pitanje da li bi imala kapacitet za balasiranje, odnosno da tu struju, kada je neophodno, nadoknadi iz drugih izvora“, rekao je Vlaisavljević.

  Dodao je da je problem što ni u Evropi nije razvijena balansna razmena energije.

  Vlaisavljević je istakao da će distributivne mreže biti „pametne“ toliko koliko regulator cena prizna te troškove koje će na kraju platiti potrošači.

  „EPS još vodi borbu li će na selu biti betonske ili drvene bandere pa će trebati vremena da se uvede pametno upravljanje elektromrežom“, rekao je on.

  Ekološki zahtevi su u 21. veku mnogo stroži, dodao je on i podsetio da se u Srbiji 70 odsto električne energije proizvodi iz uglja zbog čega su veća ulaganja u zaštitu životne sredine, a što utiče i na troškove proizvodnje struje.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE