Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veštačka inteligencija

  Veštačka inteligencija kao katalizator promena: Kako VI transformiše našu stvarnost

  Veštačka inteligencija pruža značajne doprinose unapređenju poslovnih procesa i efikasnosti na brojne načine. VI može da automatizuje mnoge rutinske i ponavljajuće poslove, omogućavajući zaposlenima da se fokusiraju na složenije i strateški važnije zadatke, počev od jednostavnih zadataka, poput automatskog odgovaranja na e-poštu ili upravljanja terminima sastanaka, do kompleksnijih, poput automatizovane obrade i analize podataka.

  Iako je veštačka inteligencija (VI) koncept star skoro 70 godina – prvi put se pojavljuje kao akademska disciplina 1956. godine – tek u poslednjih nekoliko godina je šira javnost počela da se interesuje za ovaj tehnološki fenomen i dobrobiti koje ima na različite sfere naših života.

  Međutim, kao što je slučaj sa svime što nije dovoljno poznato, pojavile su se i razni strahovi i predrasude i prema VI. Tako su ljudi počeli da veruju u ekstreme poput onih da će veštačka inteligencija uništiti ljudsku rasu – setite se samo filmova i serija gde su roboti i VI predstavljani kao “loši momci” – do onih malo manje ekstremnih kao što je verovanje da će nam VI preoteti skoro sve poslove.

  Neki od tih strahova mogu donekle biti opravdani, ali ono što je važno napomenuti je da nemaju nikakve veze sa tim da će VI pokoriti svet, niti bilo šta slično. Veštačka inteligencija se susreće sa ozbiljnim izazovima, naročito na polju etike, i zasigurno ima neke svoje problematične strane. Srećom, dobre strane VI daleko premašuju one loše.

  Šta o veštačkoj inteligenciji, njenim benefitima, uticajima i trenutnom stanju, kao i izazovima i potencijalnim preprekama kaže dr Dejan Mirčetić, naučni saradnik u Institutu za veštačku inteligenciju Srbije, pročitajte ovde.

  Izvor: Web Mind

  Foto: Web Mind

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE