Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Verujete li ministru, verujete li u srpsko zdravstvo bez korupcije?

  Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je danas da se korupcija u zdravstvu ne toleriše, da su u toku provere dokumentacije o stručnoj spremi zaposlenih i najavio da će biti „još iznenađenja“.

  On je u Kliničko-boličkom centru „Zvezdara“ u Beogradu na pitanje novinara kako je moguće da se u Vršcu lažno predstavi žena kao doktorka i leči decu, rekao da je „teško poverovati da neko može to da uradi“.

  Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja otkrio je u aprilu ove godine da je Višnja Djumić godinu dana radila kao lekar na pedijatriji Opšte bolnice u Vršcu bez diplome Medicinskog fakulteta.

  „Sve sumnjive slučajeve proveravaćemo tako što ćemo pored dokumentacije proveravati i u ustanovama iz kojih dolaze“, rekao je Lončar.

  Dodao je da se nije nadao da neko može da se lažno predstavi kao lekar i istakao da u zdravstvu i dalje važi nulta tolerancija na korupciju.

  Na pitanje da li je prepoznao probleme u zdravstvenom sistemu na koje je upozorila majka mlade novinarke iz Novog Sada Marine Kovačev koja je nedavno preminula u Istanbulu, Lončar je rekao da svaki sistem ima problema i da je „tu da ih rešava“.

  Majka preminule devojke Svetlana Bošković apelovala je na ministra Lončara i nadležne da promene zdravstveni sistem Srbije i da zatraže od zaposlenih da se „podsete položene Hipokratove zakletve i da olakšaju pacijentima lečenje“, a njihovim najbližima da „ne ubiju svaku nadu“.

  „Tražio sam izveštaj i mogu da govorim samo o tim činjenicama, a to je da je mlada devojka bolovala od najmalignijeg tumora od koga je preživljavanje do jedan odsto do godinu dana“, rekao je Lončar.

  Dodao je da tokom lečenja nije bilo primedbi rodbine i da je devojka primala terapiju koja se daje i u svetu.

  Zdravstveni sistem u Srbiji, prema njegovi rečima, neće ;nikom davati lažnu nadu.

  „Nećemo uzimati novac da bi rekli nekom da možemo da ga izlečimo. Ima dosta slučajeva da se bolesnima u inostranstvu obeća izlečenje, da rodbina uplati novac, a da bolesnik ne stigne ni da otputuje“, rekao je Lončar.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Гаврило

   Верујем министру. Од како је министар г.дин Златибор Лончар све је било како је рекао да ће да буде.

  • Branka

   Da l' će biti baš tako ministre? Trenutno sam u Nemačkoj na lečenju od maligne bolesti. Naše klinike imaju izvanredne lekare i ništa više. Klinika na kojoj se lečim je toliko naprednija da nemam elemenata za poređenje. Što bi rek'o naš narod "k'o dupe i oko". Potvrdili su dijagnozu iz Bg i započeli terapiju o kojoj u Srbiji mogu samo da sanjam. Naši te lekove ne kupuju, ne trebaju im. Kad se razboli neko njima bitan možda će se ukazati potreba. Ali, što ja uopšte polemišem o nekome kome je profesija da spašava živote a ima nadimak SMRT?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE