Naredni budžet EU dobar za Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naredni budžet EU dobar za Srbiju

  Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da će naredni dugoročni budžet koji je predložila Evropska komisija biti dobar za Srbiju i Zapadni Balkan jer je planirano više novca za pomoć.

  “Sledeći dugoročni budžet koji je predložila EK dobra je vest iz dva razloga”, rekao je Fabrici i dodao da je prvi razlog “predlog da se pretpristupna pomoć poveća na 14,5 milijardi evra, što je povećanje za 20 odsto”, a to znači veću pomoć za Srbiju i Zapadni Balkan.

  Kao drugi razlog on je naveo da će budžet biti fleksibilan da se prilagodi novom članstvu kada kandidati budu spremni za prijem.

  “To je i rečeno u strategiji za Zapadni Balkan koja je usvojena u februaru”, rekao je Fabrici i dodao da predlog budžeta “jasno potvrđuje obaveze EK prema Srbiji i Zapadnom Balkanu”.

  U predlogu novog višegodišnjeg budžeta EU za Instrument pretpristupne pomoći (IPA) iz kojeg se izdavajaju sredstva za reforme u zemaljama kandidatima za EU, predviđena je suma 1,2 puta veća nego u tekućem budžetu, odnosno po oko dve milijarde evra godišnje usklađeno sa inflacijom.

  Za period 2021-2027. za IPA je predviđeno 12,865 milijardi evra prema cenama u 2018, odnosno 14,5 milijardi usklađeno sa inflacijom, navodi se u objavljenom predlogu budžeta EU.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Pera ložač

   Pa vi sve što je loše za narod ili srbiju falite to je postala praksa, zapad te fali čim radu protiv zemlje a kad radiš nešto u korist onda ide drvlje i kamenje, negoo dok ima ćurani biće i podvarak

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE