Veliki pad slobode medija u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veliki pad slobode medija u Srbiji

  Srbija se na listi medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu nalazi na 90. mestu, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu, objavila je ta organizacija.

  Reporteri bez granica su saopštili da se poslednjih godina beleži pad slobode medija u Evropi, što ide ruku pod ruku sa erozijom institucija i jačanjem autoritarnih vlada.

  U proteklih godinu dana zabeležena su ubistva novinara, pokušaji ubistva, ali i fizičko i verbalno nasilje. Reporteri bez granica navode i da su novinari podvrgnuti različitim formama pritiska i zastrašivanja.

  Uprkos svemu tome, Evropa je i dalje kontinent na kom mediji uživaju najviše slobode, ali istraživački novinari rade pod sve većim pritiskom.

  U delu izveštaja o Srbiji, Reporteri bez granica navode napade na novinare koji istražuju korupciju. Ističu slučaj Milana Jovanovića, kojem je zapaljena kuća u decembru.

  Ukazuju i da je u tom slučaju uhapšen predsednik opštine Grocka, koji je iz partije predsednika Aleksandra VUčića, i da je Milan Jovanović pod punom policijskom zaštitom.

  Iza Srbije na listi su Severna Makedonija (95) i Crna Gora (104), ali su ispred Hrvatska (64), BiH (63) i Slovenija (34).

  Najveću slobodu mediji uživaju i Norveškoj, Finskoj i Švedskoj, dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja (179) i Turkmenistan (180).

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE