Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veliki pad Bitkoina u septembru

  Virtuelna valuta Bitkoin naglo je oslabila posle meteorskog skoka tokom leta, pošto su kineske vlasti odlučile da ograniče njenu trgovinu usred sve češćih upozorenja na nastanak tržišnog mehura.

  Najsnažnija kriptovaluta izgubila je 40 odsto svoje vrednosti, odnosno oko 20 milijardi dolara tržišne vrednosti, od 1. septembra kada je dostigla istorijski maksimum i vredela 4.921 dolar, navodi Blumberg.

  Pošto je Kina 8. septembra počela da šalje signale za mere ograničavanja trgovine bitkoinima, on je samo u ovoj nedelji izgubio 30 odsto vrednosti, što predstavlja njegov najveći pad u pet dana od januara 2015. godine, kada mu je vrednost bila oko 200 dolara.

  Kada je cena bitkona dostigla istorijski maksimum, Kina je 4. septembra objavila da će zabraniti inicijalnu kupovinu.

  Jedna od najvećih internet menjačnica u Kini „Bi-Ti-Si Čajna“ (BTC China) juče je saopštila da će odmah obustaviti registraciju novih naloga, dok su onlajn menjačnice „Huobi“ (Huobi.com) i „O-Kej koin“ (OKCoin) danas saopštile da će do 30. septembra obavestiti sve korisnike o prekidu trgovine, a da će do 31. oktobra obustaviti zamenu digitalne imovine u kineski juan.

  Posle njihovih saopštenja, cena bitkoina povećana je 10 odsto.

  Ograničenje trgovine bitkoinom deo je široke akcije kineskih vlasti protiv rizičnih finansijskih transakcija, pred promene u rukovodstvu vladajuće Komunističke partije Kine sledećeg meseca.

  Analitičari spekulišu da bi to mogao da bude početak šire akcije vlada širom sveta koje strahuju od mogućnosti korišćenja digitalnih valuta za prevare i aktivnosti na crnom tržištu, navodi Blumberg.

  U Kini se odvija oko 23 odsto trgovine bitkoinom u svetu i u njoj žive mnogi od najvećih svetskih kopača bitkoina.

  Virtuelna valuta Bitkoin prodaje se i kupuje putem interneta i može se koristiti i za plaćanje roba i usluga. Bitkoin omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmenu novca bez banaka i kreditnih kartica. Lako se može koristiti za ilegalnu trgovinu narkoticima i oružjem.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE