Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Važnost svake individue

  Piše: Miloš Grujić, direktor prodaje i marketinga, COURTYARD BELGRADE CITY CENTER HOTEL

   

  Hoteli uvek predstavljaju sjajan primer koliko poslodavac može da učini za svog zaposlenog. Kada pričate sa svojim prijateljima i kada poredite koje su prednosti rada u hotelu, jedna od prvih stvari koja se pomene jeste uniforma. Zaposleni ne moraju da razmišljaju svakog dana šta će obući, ne moraju da odvajaju dodatna sredstva na garderobu koja se smatra poslovnom i, uopšteno, to je olakšanje. Druga stvar budu obroci za zaposlene, zato što većina hotela ima uređene kantine. Tu zaposleni imaju svakodnevne obroke i, još jednom, ne moraju da razmišljaju da li je danas red na roštilj, gotova jela, kinesku brzu hranu ili pekaru.

  Ova godina predstavlja i veći izazov. Potrebno je razumeti šta svako prolazi na ličnom nivou, kako to utiče na posao i kako zaposlenima svakodnevno pružili određenu dozu motivacije. Takođe, i kako kreirati jednu sredinu gde se zaposleni raduju da dođu i provedu dan, kako bi i produktivnost bila na što višem nivou.

  Bitna odlika velikih lanaca jeste to što je dobrobit zaposlenih jedan od ključnih poslovnih stubova. To je i slučaj kod Marriott Internationala. Kao prvo, uvek se trudimo da svojim zaposlenima svakodnevno zahvalimo i da delimo i velike i male pobede sa celokupnim timom. Ono što je nama bitno jeste da se svaki uspeh verbalizuje. Kada zaposleni zna da je sve dobro što radi i prepoznato, već imate dobru podlogu da imate srećne zaposlene. Trudimo se da svaki rođendan obeležimo, da obezbedimo iznenađenja u vidu poklona, a nekada je i sasvim dovoljno kada neko iz menadžmenta odvoji vreme da popije kafu sa članovima tima, da ih sasluša i porazgovara sa njima.

  Ove godine ključna stvar bila je da se osete sigurno na svom radnom mestu. To je, svakako, bio veliki izazov, imajući u vidu neizvesnost i nesigurnost, kao i svakodnevne promene kroz koje smo prolazili. Kao prvi korak, uveli smo na nivou kompanije nove, unapređene sanitarne mere u hotelu, tako da je prostor besprekorno čist. Obezbeđena je oprema neophodna za bezbedan rad, što je, s jedne strane, svakako i obaveza poslodavca, ali činjenica da je to sve rađeno u rekordno kratkim rokovima i da ništa nije bilo upitno kada je bezbednost zaposlenih u pitanju – takođe im je ulivala sigurnost. Menadžment je u celoj toj situaciji bio svakodnevno prisutan. Naši zaposleni videli su da smo liderski i operativno tu i da smo zajedno u svemu.

  Imajući u vidu da je svet stao na neko vreme i da sada zaposleni konačno imaju vremena za sebe, Marriott je omogućio razne opcije da se to vreme korisno iskoristi. Svi zaposleni imali su pravo na besplatne onlajn kurseve jezika, u mnogim hotelima organizovani su onlajn časovi kuvanja, a širom Evrope organizuju se onlajn tim bildinzi. Kao način da svoje zaposlene opustimo, svakog petka imali smo onlajn vinske večeri sa timovima i igrali se na popularnim aplikacijama.

  Ovaj period iskoristili smo da osvežimo i naše kancelarije. U toku rada na njima došla je i nova ideja da se od soba za goste naprave radni prostori koji će imati sav komfor doma, ali biti, ipak, daleko od kuće i gde će fokus biti na poslu. Tako smo osmislili #WorkŠtekove, hibridne sobe-kancelarije, gde i naši zaposleni imaju želju da rade. Komfor i atmosfera koju oni imaju u tim kancelarijama imaju i drugi gosti kada dođu kod nas da rade.

  Od ove godine ponovo shvatamo važnost svake individue, ako se to ikada i smelo zaboraviti, shvatamo važnost promene i adaptacije i spremnost da se nesebično ulaže u tim i svakog zaposlenog.

  Ako je njima prijatno kao kod kuće, biće i našim gostima. Ako oni vole da rade ovde, i drugi će voleti. Zato je važno ne biti gluv na njihove reći, bitno je preduhitriti neke stvari i biti spreman da im se, makar i nizom sitnih dela, pokaže da ste tu za njih.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE