Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vazduhoplovni giganti stvaraju NOVU ERU avioprevoza

  Aviation X Lab, ambiciozni inkubator u vazduhoplovnoj industriji koji okuplja neke od najvećih globalnih pionira u avijaciji, predstavljen je početkom ove nedelje u Dubaiju.

  Reč je o inicijativi kojom se uspostavlja dugoročna saradnja između kompanija Emirates, Airbus, Collins Aerospace, GE Aviation i Thales. U saradnji sa Fondom Dubai Future Foundation, Aviation X Lab će nastojati da stvori sledeću eru vazduhoplovstva odvažnom vizijom kojom najavljuje pozitivan uticaj na živote milijardu ljudi.

  Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, predsednik i glavni izvršni direktor Grupacije Emirates, izjavio je:

  „Vazduhoplovna industrija predstavlja temelj privrede Ujedinjenih Arapskih Emirata stvaranjem oko 800.000 radnih mesta i doprinosom ekonomiji s iznosom od 47,4 milijarde dolara, što bi prema podacima IATA trebalo gotovo da se utrostruči do 2037. godine. U Dubaiju tražimo načine kojima bi ublažili izazove u vazduhoplovnim ekosistemima, te smo snažno usredsređeni na evoluciju u tehnologijama i inovacijama koje bi uticale na industriju, društvo, buduće generacije i našu planetu.

  Gledamo daleko ispred onog što vazduhoplovstvo predstavlja danas i usvajamo inovacije koje će se tek dogoditi, sledeće tzv. Velike Ideje u vazduhoplovstvu. Aviation X Lab će te inovacije prepoznati, podržati, finansirati i učiniti globalno dostupnim. Naš cilj je promena ljudske mobilnosti.“

  Aviation X Lab najavio je i prve izazove, te odredio početak 2020. godine kao rok za prve predloge rešenja. Prvi izazov je smanjenje emisije ugljen-dioksida, a drugi zagovara transformaciju vazdušnih luka u vazdušne portale.

  Procenjuje se da će se industrija putovanja udvostručiti u narednih 15 godina, s 3,4 milijarde novih putnika, a trenutni model poslovanja aerodroma predstavlja prepreku u povećanju broja putnika.

  Izazov je u osmišljavanju novih modela vazdušnih luka kako bi se omogućilo da je jedan kvadratni metar prostora dovoljan za 10 putnika i da je za prelazak udaljenosti između zemaljske i vazdušne strane luke potrebno najviše 10 minuta.

  Aviation X Lab poziva sve startapove, inovatore, naučnike, nevladine organizacije, aktiviste i korporacije širom sveta da im se pridruže u rešavanju izazova.

  Inkubator će najpre odabrane timove dovesti u Dubai kako bi zajednički stvarali, eksperimentisali i razvijali prototipove u hubu Area 2071, a potom će biti odabrana četiri tima. Oni će svoje ideje i projekte moći da predstave investitorima i preduzetnicima kako bi osigurali dodatna finansijska sredstva.

  Na predstavljanju inkubatora predstavljena su i revolucionarna rešenja koja koriste veštačku inteligenciju, u cilju asistencije pilotima, smanjuja bačene hrane, ali i aplikaciju koja koristi tehnologiju prepoznavanja lica za merenje zadovoljstva zaposlenih.

  Aviation X Lab radiće u ciklusima od 12 meseci s pet ključnih aktivnih faza koje se odnose na predstavljanje izazova, privlačenje startapova iz celog sveta, odobravanje koncepata i ideja, ispitivanje brze realizacije i pronalaženje izvora finansiranja. Kroz to vreme pružaće logističku podršku, pristup istraživanjima, povratnu informaciju, mentorstvo i blisku saradnju.

  Aviation X Lab osnovan je u oktobru 2017. potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u prisustvu Šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, potpredsednika UAE, predsednika Vlade UAE i Vladara Dubaija.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE