Vazduh u Beogradu kao u pečenjari, pali se i "ljubičasti alarm"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vazduh u Beogradu kao u pečenjari, pali se i “ljubičasti alarm”

  Vazduh u Srbiji, naročito u glavnom gradu prethodnih dana, ali u i od jutros i dalje je veoma zagađen.

  Na pojedinim lokacijama, kako pokazuju podaci sajta Beoeko, a naročito u centru grada vazduh je u “ljubičastoj zoni”, odnosno u domenu je “jako zagađenog”.

  Kada je vazduh u toj kategoriji preporuka za celokupnu populaciju je da se izbegavaju sve fizičke aktivnosti napolju, skrati boravak na otvorenom, preusmeri obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

  Prema podacima tog sajta, merne stanice u Vinči, Zemunu i Lazarevcu pokazale su da je vazduh dobar.

  Gradonačelnik najavljuje strategiju: Ovaj problem ne može da se reši preko noći

  Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže povodom prekomernog zagađenja da grad priprema desetogodišnju strategiju za rešavanje  problema prekomernog zagađenja vazduha.

  On je naveo da taj problem “ne može da se reši preko noći”.

  Radojičić je za TV Prva rekao da zagađenju najviše doprinosi način grejanja u domaćinstvima i saobraćaj u centru grada.

  Prema njegovim rečima, na smanjenje zagađenja uticaće izgradnja obilaznice, ukazujući da „saobraćaj koji ide iz jednog dela u Evrope u drugi, nigde ne prolazi kroz centar nekog glavnog grada kao što je to u Srbiji“.

  Radojičić je dodao i da će grad ulagati u ekološki prihvatljivija vozila javnog prevoza, kroz uvođenje novih deset eko linija i nabavku 100 autobusa na gas.

  Još ponegde u Srbiji “upaljen” ljubičasti alarm- vazduh veoma zagađen, visok nivo štetnih čestica

  Inače prema podacima sajta Air Visual od jutros, vazduh u glavnom gradu Srbije je uglavnom domenu nezdravog sa indeksom oko 180, dok je u nekim delovima Srbije zagađenje i veće – Čačku (indeks 193) , Kragujevcu (182 indeks).

  Prema podacima ovog sajta od 9 sati vazduh u Gornjem Milanovcu bio je  “ljubičastoj zoni” sa indeksom 229.

  Beograd je prema podacima tog sajta jutros bio 7. u svetu po zagađenosti.

  Mnoge ekološke inicijative i udruženja građana skreću pažnju od jutros, ali i prethodnih dana na prekomerno zagađenje vazduha u Srbiji, a posebno u pojedinim delovima Beograda, naročito Novom Beogradu.

  Kada je vazduh zagađen preporuka je da osetljive grupe stanovništva izbegavaju naporne aktivnosti napolju, a ostala populacija trebalo bi da ograniči dužinu boravka napolju i da smanji intenzitet napornih aktivnosti.

  Aktivna deca i odrasli, ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme trebalo bi da izbegavaju svaki boravak na otvorenom.

  Ministarka Vujović: Izmenama praviilnika do nižih troškova priključaka

  Smanjenje troškova priključka na gasovod regulisano je izmenama pravilnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova, koji će u narednih nekoliko dana stupiti na snagu.

  Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozdravila je izmene tog pravilnika kojim se omogućava smanjenje cene priključka na gas za domaćinstva i do 50 odsto, ističući da će veće korišćenje ovog energenta zameniti ugalj, što će u perspektivi smanjiti zagađenje i unaprediti kvalitet vazduha.

  Vujović ističe da je to značajan korak i podstrek građanima da masovnije prelaze na gas, što će u perspektivi popraviti ekološku sliku Srbije. Ministarka je pozvala lokalne samouprave da se više angažuju na informisanju svojih građana o novim pogodnostima koje im donosi pravilnik.

  Precizni troškovi zavise od lokalnih samouprava, ali do sada su za izgradnju priključka na distributivnu mrežu građani plaćali i do 200.000 dinara. Procene su da će izmenama pravilnika taj trošak biti prepolovljen, rekla je ministarka Vujović.

  Izvor: N1, Prva

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE