Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Gretenizam – poslednji stadijum kapitalizma“

  Mafija se svugde sjatila oko otpada, eko-biznis je unosniji od kocke, droge, oružja, navodi filozof i publicista Nino Raspudić u kolumni za Večernji list.

  Klimatski katastrofizam je najbolji način da se izvuče veliki javni novac kojim će odabrani menadžerisati za spas Zemlje, dodaje on.

  Nevolja sa savremenim „spasimoklimu“ pokretom nije u tome što je postao neka vrsta nove religije, već što je reč o vrlo agresivnoj religiji, isprepletenoj sa sumnjivim političkim i ekonomskim interesima i sa sve očitijim totalitarnim pretenzijama. Iako vole da se pozivaju na nauku, njeni pobornici postupaju kao dogmatici, smatra Raspudić.

  Oko vrlo složenog pitanja klimatskih promena, a povodom toga utiče li uopšte na njih ljudska delatnost, u naučnoj zajednici nema apsolutnog konsenzusa.

  Mešavinom političkih i akademskih pritisaka, medijskog odstrela i autocenzure, postigli su da je većina naučnika koji se javno oglašavaju striktno na liniji proglašene ortodoksije. Oni koji nisu žigošu se, ismevaju ili ignorišu. Premda mnogi od njih redovno ističu važnost ekologije i zaštite okoline, ako imalo dovedu u pitanje dogmu da je čovek izazvao globalno zagrevanje, a pogotovo samoprozvane klimatske mesije i totalitarne mere koje oni nude kako „spas“, izopštuju se, stavljaju u isti koš s ravnozemljašima, optužuju da se zalažu za plastiku u moru i pomor pčela, pa se na kraju jedan profesor s PMF-a i akademik po tom pitanju tretira kao redikul, a vrhovni autoritet je autistična švedska devojčica, navodi on.

  Raspudić smatra da je vrhunac neobzirnosti korišćenje bolesnog deteta kao portparola za političku agendu. Greta Tunberg, švedska srednjoškolka kojoj je dijagnostifikovan Aspergerov sindrom, autizam i opsesivno-kompulsivni poremećaj, nekim je čudom od sedenja petkom ispred švedskog ministarstva umesto da ide u školu (što je kao recept za spas klime onda agresivno gurano školarcima celog sveta), dospela za govornicu UN-a kao vrhovni autoritet na svetskom samitu o klimi i tamo govori banalnosti, besni, optužuje svetske lidere i odrasle u globalu da su njoj kao tobožnjoj predstavnici mladih „ukrali snove“ te kao vrhunac brizne u histeričan plač.

  Zašto je globalna oligarhija na pijedestal istakla Gretu? Radi se o moralnoj uceni – ako se usudiš reći nešto protiv toga što s najistaknutije svetske govornice propoveda apsolutno neupućen i nekompetentan subjekt, ti se iživljavaš nad jadnim detetom i bezobziran si prema autističnoj curici. Greta poručuje da učiti, ići u školu nije najvažnija stvar, već je deci preči klimatski aktivizam. Pri tome ne krije pubertetski prezir prema starijima, u njenom svetu odrasli su krivci i ne valjaju, a mladi su sve shvatili. Koristeći je kao maskotu, mejnstrim mediji na Zapadu pumpaju osećaj nadolazeće katastrofe, najavljuju apokalipsu, teraju na preobraćenje na novu religiju, pokajanje, post i žrtvu, naravno pod njihovom palicom.

  Greta je zbog svojih fiksacija naterala roditelje na vegansku ishranu, špijunira majku i osuđuje je jer noću tajno pojede malo sira. Ona je savremeni Pavlik Morozov, pa da već postoji eko-policija sigurno bi joj prijavila roditelje i oterala ih na robiju jer su pojeli po krišku gaude. Između ostalog, naterala je majku i da se odrekne karijere operske pevačice jer to uključuje putovanje avionom, koji, znamo emituje CO₂. Greta roditeljima nije dala da jedu i putuju, a sad bi maltretirala ceo svet, uverena da je apsolutno u pravu nakon što je u trenutku prosvetljenja sve mistično shvatila. Bilo bi žalosno, da nije smešno.

  Ogroman novac je u igri, a znamo već odavno kako se mafija svugde sjatila oko otpada, eko-biznis je danas unosniji od kocke, droge, oružja ili građevine. Klimatski katastrofizam je najbolji način da se izvuku ogromna javna sredstva kojima će onda odabrani menadžerisati za spas planeta. Na primer, Angela Merkel je, iako je Nemačka u zaštiti okoline već po mnogo čemu uzor, žurno donela paket mera vrednih 100 milijardi evra koji će se potrošiti do 2030. No Greta i greteni kucaju na pogrešna vrata, napisao je Nino Raspudić u kolumni za Večernji list, koju u celosti možete pročitati na ovom linku.

  Izvor: Večernji list

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE