Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vantelesna oplodnja o trošku države za žene do 45 godina

  Vlada Srbije usvojila je Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kojom će biti dozvoljena oplodnja o trošku države za žene do 45 godina, umesto do 43, kao do sada.

  Ovom odlukom Vlada je, kako se dodaje, omogućila većem broju žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, da putem veštačke oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiju prvo ili drugo dete do 45 godine starosti.

  „Polazeći od potrebe da se omogući što širi obuhvat žena kod kojih postoje medicinski uslovi da se na jedan od navedenih načina (stimulisani postupci biomedicinski potpomognutog oplođenja i krioembriotransfera) ostvare kao majke, a porodice dobiju dete ili decu, bilo je neophodno izmeniti Plan zdravstvene zaštite u tom delu. Ovim rešenjem ostvaruje se i jedan od zadataka populacione politike – rešavanje problema neplodnosti u Republici Srbiji“, ističe se u saopštenju.

  Ova uredba važiće od 15. jula.

  Iako je Republički fond za zdravstveno osiguranje ranije doneo odluku i podigao starosnu granicu za vantelesnu oplodnju na 45 godina života u odnosu na dosadašnje 43, ta odluka nije bila stupila na snagu.

  Predsednica udruženja „Šansa za roditeljstvo“ Dragana Krstić rekla je u sredu, gostujući u Novom danu N1 da je, nakon što je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) još u martu povećao starosnu granicu za vantelesnu oplodnju o trošku fonda sa 43 na 45 godina, to bila povoljna vest za mnogo parova, koja je donela mnogo nade, ali da se ništa zvanično nije desilo.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE