Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vanredno povećanje: Vojnicima DUPLO VIŠE nego lekarima

  Ono što je novi ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio pre nekoliko dana, potvrdio je u utorak i ministar finansija Siniša Mali – vojska će dobiti dodatno povećanje plate do 10 odsto.

  Inače, ranije je određeno da od 1. januara zdravstveni radnici dobiju povećanje od pet odsto, a ostali u javnom sektoru 3,5 odsto, da bi se od aprila plate i njima povećale za ukupno pet odsto. Međutim, odjednom se pojavio predlog koji je izgleda ekspresno i usvojen, da se vojnicima da povećanje od 10 odsto, piše „Danas“.

  U Fiskalnom savetu kažu da u predlogu budžeta za sledeću godinu koji su oni ocenjivali nije bilo predviđeno ovo povećanje plata u vojsci, pa se očekuje da to bude dodato amandmanima. Savet je bio stava da je i ukupno povećanje plata u javnom sektoru od nešto manje od pet odsto na godišnjem nivou u sledećoj godini previsoko, s obzirom na ekonomsku situaciju i pad BDP-a u ovoj godini. U Savetu kažu i da bi trebalo uraditi analize plata u javnom sektoru, pa onda na osnovu toga utvrditi koliko kome treba povećati, a ne to raditi ad hok.

  Dok s jedne strane penzije prate pravilo, pa i sada kada rastu više od ekonomije, kasnije će se to uravnotežiti, za plate ne postoji takav mehanizam. Ako plate sada odu iznad ekonomskih mogućnosti, nema mehanizma da se one, u odnosu na BDP, vrate nazad, kao što nema ni mehanizama da se utvrdi gde treba povećati plate, a gde ne“, kažu u Fiskalnom savetu za list.

  Predsednik najavio: Vojsci VANREDNO povećanje plata

  Povećanje plata vojsci političko pitanje

  Prema ranijim analizama ovog tela za nadzor javnih finansija, plate u vojsci i policiji su već relativno veće, dok su, recimo, u zdravstvu potcenjene.

  Za ekonomistu Petra Đukića, jasno je da ovo iznebuha povećanje plata vojsci nije makroekonomsko, već političko pitanje.

  Ne znam šta je razlog, možda da se stvori iluzija da se vojnobezbednosni patriotizam digne na viši nivo, ali ne vidim kako će to da pomogne našoj bezbednosti u pandemiji. Ako treba nešto povećavati u budžetu za sledeću godinu, to su troškovi za zdravstvo, lečenje, vakcine, dodatne kapacitete… Pored toga, treba ulagati u ekologiju, smanjenje zagađenja, filtere, energetsku efikasnost i na kraju u infrastrukturu, ali to treba uskladiti sa mogućnostima budžeta. Inače sam preneražen količinom neutemeljenog optimizma sa kojim se pristupilo pravljenju budžeta za sledeću godinu. Tu mislim na plan da realni rast bude šest odsto u 2021, a da se ne zna ni koliko će biti pad u ovoj godini i sa ogromnim nepoznanicama i velikom verovatnoćom da ćemo koronu imati bar još devet meseci“, kaže Đukić.

  Kako navodi sagovornik beogradskog lista, u ovim okolnostima, on bi odustao i od povećanja penzija po švajcarskoj formuli i napravio dogovor da se penzije povećaju za iznos inflacije, a da se ostatak isplati na rate, kada se situacija smiri.

  „Samim tim i ovo povećanje od 10 odsto za vojsku je neopravdano“, ističe Đukić.

  On zaključuje da bi se trebalo zadržati na isplati bonusa zdravstvenim radnicima.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta/Saša Đorđević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE