Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Valjevo, osvetljenje

  Valjevo dobilo energetski efikasno javno osvetljenje: Ušteda 1,8 miliona evra za 15 godina

  Stanovnici Grada Valjeva dobili su novo osvetljenje koje je realizovano ugovorom o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje sistema javnog osvetljenja, čime je unapređen kvalitet javnog osvetljenja i koji će dovesti do značajne uštede električne energije. Projekat je realizovan u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije kao jedna od značajnijih mera za efikasnije korišćenje energije, primenom Predloga preporuka za smanjenje potrošnje električne energije i toplotne energije Ministarstva rudarstva i energetike, upotrebom LED osvetljenja koje smanjuje potrošnju, ali i podiže kvalitet pruženih usluga  građanima.

  Ukupni godišnji izdaci Grada Valjeva za funkcionisanje javnog osvetljenja pre implementacije iznosili su više od 1,1 milion evra, uključujući troškove električne energije i održavanja. Kroz projekat javno-privatnog partnerstva Grad Valjevo će ostvariti godišnju uštedu od skoro 120.000 evra godišnje, što za period trajanja projekta od 15 godina iznosi ukupno oko 1,8 miliona evra. Ovo predstavlja značajnu finansijsku korist za grad.

  Valjevo, osvetljenje

  Dragan Đorđević.

  Implementacijom JPP projekta javnog osvetljenja godišnja potrošnja električne energije smanjiće se za više od 4,5 miliona kWh, što za 15 godina iznosi blizu 70 miliona kWh. Dodatno, smanjenje emisije CO2 procenjuje se na oko 5,1 hiljadu tona godišnje, ili oko 76 hiljada tona za 15 godina.

  Ugrađeno je više od 11 hiljada svetiljki i reflektora, kao i 225 sistema za uključivanje i isključivanje osvetljenja. Osim finansijskih i ekoloških benefita, prosečna osvetljenost u Valjevu je sada 202% bolja.

  Projekat je realizovan u saradnji sa grupom ponuđača koju čine Smart Energy Investment Beograd i PLC Interenergo doo Beograd. Privatni partneri su u potpunosti finansirali projekat, čime su Grad Valjevo oslobodili dodatnih finansijskih obaveza.

  Zbog svojih karakteristika, projekat javnog osvetljenja u Gradu Valjevu predstavljen i na nedavno održanom Svetskom forumu o javno-privatnom partnerstvu u Istanbulu, u organizaciji UNECE, kao primer dobre prakse i usklađenosti sa ciljevima održivog razvoja projekata javno-privatnog partnerstva.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Dragan Đorđević.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE