Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lepinja sa sve

    Užička „kompletuša“ proglašena za najbolji doručak na svetu: Evo kako se jede „lepinja sa sve“

    Čuveni gastronomski sajt Taste Atlas proglasio je pobednički svetski doručak. Komplet lepinja, čuvena „lepinja sa sve“ je najbolji doručak na svetu u 2023. godini.

    Ova slana srpska poslastica sastoji se od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom koje se potom smućka u samoj lepinji. Kratko se peče i na kraju se zalije pretopom, mešavinom vruće masti koja iscuri pri pečenju mesa.

    Iako je hranljivo i visoko kalorično, u jelu se obično uživa za doručak i najbolje se kombinuje sa čašom jogurta ili kiselog mleka.

    U pitanju je užički specijalitet, gramatički nepravilno poznat kao „lepinja sa sve“, a u ovom kraju Srbije nema kafane, hotela, restorana ili pekare koja ne pravi užičku lepinju. Njene ukuse otkrivaju i stranci iz celog sveta.

    Jogurt (Freepik)

    Kako se lepinja jede

    Današnja „holesterolska bomba“, odoleva vremenu u kom vladaju nutricionistička pravila. Prva je napravljena u pekari „Šuljaga“, najstarijoj u gradu, čije trajanje seže od Prvog rata. U malenoj skromnoj pekari stalno je gužva, a vlasnik Dragan Lazić čuva originalni recept i odoleva modernim pokušajima da se lepinji dodaje meso, salate i slične nadogradnje.

    Svi sastojci su užički – suva i pečena lepinja od 200 grama, 50 grama starog kajmaka, jedno kokošije jaje i pretop.

    Lepinja se jede prstima, tako što se delovi poklopca umaču u nadev. Nikad se ne jede kao sendvič.

     

    Izvor: BIZLife

    Foto: Unsplash

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE