Lepinja sa sve

Užička „kompletuša“ proglašena za najbolji doručak na svetu: Evo kako se jede „lepinja sa sve“

Čuveni gastronomski sajt Taste Atlas proglasio je pobednički svetski doručak. Komplet lepinja, čuvena „lepinja sa sve“ je najbolji doručak na svetu u 2023. godini.

Ova slana srpska poslastica sastoji se od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se preseče na pola, premaže kajmakom i prelije jajetom koje se potom smućka u samoj lepinji. Kratko se peče i na kraju se zalije pretopom, mešavinom vruće masti koja iscuri pri pečenju mesa.

Iako je hranljivo i visoko kalorično, u jelu se obično uživa za doručak i najbolje se kombinuje sa čašom jogurta ili kiselog mleka.

U pitanju je užički specijalitet, gramatički nepravilno poznat kao „lepinja sa sve“, a u ovom kraju Srbije nema kafane, hotela, restorana ili pekare koja ne pravi užičku lepinju. Njene ukuse otkrivaju i stranci iz celog sveta.

Jogurt (Freepik)

Kako se lepinja jede

Današnja „holesterolska bomba“, odoleva vremenu u kom vladaju nutricionistička pravila. Prva je napravljena u pekari „Šuljaga“, najstarijoj u gradu, čije trajanje seže od Prvog rata. U malenoj skromnoj pekari stalno je gužva, a vlasnik Dragan Lazić čuva originalni recept i odoleva modernim pokušajima da se lepinji dodaje meso, salate i slične nadogradnje.

Svi sastojci su užički – suva i pečena lepinja od 200 grama, 50 grama starog kajmaka, jedno kokošije jaje i pretop.

Lepinja se jede prstima, tako što se delovi poklopca umaču u nadev. Nikad se ne jede kao sendvič.

 

Izvor: BIZLife

Foto: Unsplash

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE