Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uzele su sudbinu u svoje ruke i od strasti napravile posao

  Radila je kao knjigovođa ali je pre pet godina počela da pravi kolače. Najpre u kućnoj režiji. Njene slatke delicije prvo su probali prijatelji i ukućani a njihove pohvale bile su motiv za Lidiju Zore  da počne da razmišlja o privatnom poslu. Preko zajedničkih prijatelja upoznala je Mariju Čiču, osobu sličnu sebi. Obe su ekonomistkinje po struci ali je Lidijina strast francuski dezert a Marija je zaljubljenik u zdravu ishranu. Nedavno su na Vračaru otvorile poslastičarnicu „Lidette“. Smatraju da je najvažniji nasmejan i nahranjen kupac a svaki kolač za njih je malo remek-delo.

  „Glavni motiv da započnem privatan posao bila je potreba da izađem iz kolotečine i komforne zone redovnog posla i započnem nešto što mi je odavno želja, a to je ljubav prema kreativnom radu – pravljenju kolača. Nakon nekoliko godina pažljivog razmišljanja, obuka, učenja i konstantnog rada, tu ideju sam ’negovala’ dok nije dobila današnji oblik a to je poslastičarnica ’Lidette’ koja se bavi izradom francuskih slatkih specijaliteta, raw kolača, keksića i pralina“,  priča Lidija.

  Poslastičarskim poslom je počela da se bavi prvo u kućnoj režiji ali je zadovoljstvo koje je osećala bilo putokaz u kom pravcu bi trebalo da se razvija.

  „Radovao me je svaki novi kolač koji su prethodno pohvalili najbliži. Sam početak bio je usmeren ka izradi kolača za decu i svaki njihov osmeh me gurao dalje. Kada sam savladala dečije torte i cake pops cup cake, moji apetiti su rasli i želela sam da naučim nešto novo. Francuski deserti su bili moja sledeća strast“.

  Firma „Zore cake“ osnovana je nedavno, kada su, kako kaže, Marija i ona napokon odlučile da je vreme da sudbinu uzmu u svoje ruke i  u potpunosti sebe daju poslu koji istinski vole.

  „Od detinjstva sam uživala u pripremi kolača sa mamom. Dok su ostale devojčice igrale lastiš ja sam pekla keksiće. U jednom trenutku moje aspiracije bile su usmerene ka food blogu i to me je baš inspirisalo. Posle napornog dana zaista sam uživala u svim bojama, oblicima i dezenima raznih poslastica, intenzivno razmišljajući o mogućnostima modifikacija nekih slatkiša. Već sutradan sam probala da napravim željeni kolač i posle nekoliko neuspešnih pokušaja, konačno sam dolazila do željenog produkta. Shvatila sam da bih volela da se posvetim tome i unapredim svoje znanje“, kaže Lidija.

  Uporna u nameri i odlučna da preduzme akciju, saznala je za jednu firmu koja organizuje Master class sa svetski poznatim i priznatim francuskim poslatičarima. Poslala je upit i istog dana rezervisala svoje mesto.

  „Nakon prvog Master class-a sam se istinski zaljubila u ovaj posao. Inače smo Marija i ja posle odmora u Parizu, bile oduševljene francuskom kuhinjom. Ogromna želja za unapređenjem i ispitivanjem svojih mogućnosti me je vukla da upišem još dosta Master časova. U svemu ovome imam ogromnu Marijinu podršku jer je ona, kao i ja, „dessert freak“. Smišljamo nove recepte, savršeno se dopunjujemo i u tome se ogleda zdrav timski rad. Takođe, zajedno idemo na obuke i kurseve, gledamo da svaki desert koji upoznamo prilagodimo prvo našem ukusu, a onda i ukusima naših kupaca. Marija je sada zadužena za raw cake i sve zdrave deserte koji su poslastica dijabetičara i vegana“.

  Kada su u pitanju novčana ulaganja, Lidija kaže, da je ovo relativno skupa delatnost jer je potrebno nabaviti profesionalnu opremu. Njihovo početno ulaganje je bilo značajno ali one ne razmišljaju o tome jer im je cilj da u ovom poslu budu tokom celog života.

  „Jedini problem je taj što na našem tržištu nema specifičnih sirovina i alata koji su nam potrebni pa moramo da nabavljamo iz inostranstva. Poslastičarstvo je samo po sebi jedan veliki izazov. Svakodnevno napreduje pa je potrebna konstantna edukacija i vežba novih tehnika. Svaki kolač je jedno malo remek-delo za koje je potrebno dosta rada i truda“.

  Nasmejan i nahranjen kupac osnovni je princip kojim se rukovode u poslu kao i kvalitet od koga nikada ne odstupaju.

  „Pored izrade francuskih poslastica, želele bismo da se malo više posvetimo izradi francuskih peciva i tako zaokružimo priču koja nam je ideja vodilja od početka – da napravimo mali „francuski korner“ u srcu Vračara“, kaže Lidija.

  U poslu im nedostaje više vremena jer ne stižu da se posvete izradi novih kolača. Zato se nadaju da će uskoro uspeti da prošire svoj mali kreativni tim.

  Smatraju da ako čovek ima veliku želju i veruje u ono što radi dodatno ohrabrenje mu nije potrebno.

  „U svakom privatnom poslu morate predati celog sebe. Svako ko to uradi shvatiće da i neprekidan rado od 15-16 sati donosi ogromno zadovoljstvo“, smatra Lidija.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Lidette

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE