Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  istorija električnih vozila

  BiH UKINULA CARINE na uvoz električnih automobila

  Savet ministara Bosne i Hercegovine doneo je u četvrtak Odluku o privremenoj obustavi i privremenom smanjenju carinskih stopa na uvoz novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine.

  Odlukom se ukida carina na uvoz električnih automobila do kraja godine i značajno se smanjuje carinska stopa na uvoz hibridnih automobila sa dosadašnjih 15 odsto na 5 odsto.

  Savet ministara BiH na ovaj način želi da motiviše građane, te javni i privatni sektor, da kupuju i uvoze ovu vrstu automobila, s ciljem smanjenja zagađenja vazduha i bolje zaštite životne sredine, ali i povećanja bezbednosti saobraćaja.

  Uvoz novih električnih i hibridnih automobila (Unplash)

  Ova važna odluka predstavlja pravu prekretnicu u efikasnijoj implementaciji elektromobilnosti u toj zemlji, a između ostalog, rezultat je dugogodišnjeg rada Udruženja za elektromobilnost u Bosni i Hercegovini pri Privrednoj komori FBiH, koji okuplja privredne subjekte iz oblasti elektromobilnosti, prenosi SeeBiz.

  Očekuje se da bi zbog povećanja uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH trebalo otvoriti nova radna mesta kod ovlaštenih dilera ili servisa, kao i povećanje ulaganja u električne punionice, što je još jedan podsticaj da se ubrza realizacija projekta električnih punionica za ovu vrstu vozila čija je priprema.

  Popusti na uvoz električnih i hibridnih vozila doprineće dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stubova Zelene agende za zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promena.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE