Usvojen rebalans budžeta po HITNOM postupku zbog "MNOGO BOLJIH" rezultata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojen rebalans budžeta po HITNOM postupku zbog “MNOGO BOLJIH” rezultata

  Poslanici Skupštine Srbije usvojili su drugi rebalans Budžeta za 2021. godinu po kojem ukupni budžetski prihodi iznose 1.488,5 milijardi dinara.

  Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara (povećanje od 111 milijardi dinara), a neporeski u iznosu od 191,5 milijardi (povećanje od 21,1 milijardi).

  U strukturi prihoda poreski prihodi čine 85,9 odsto, neporeski 12,9 odsto, dok se ostatak od 1,2 odsto odnosi na donacije.

  Rebalansom budžeta predvidjeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.792,95 milijardi dinara.

  U odnosu na aprilski rebalans, fiskalni deficit je smanjen na 304,5 milijardi dinara, u najvećoj meri zbog značajno bolje realizacije prihoda, i on sada iznosi 4,9 odsto BDP, umesto planiranih 6,9 odsto BDP.

  Javni dug opšte države na kraju godine iznosiće do 58,2 odsto, umesto 60 odsto BDP, kako je iznosila prethodna procena.

  Rebalansom je za kapitalne investicije izdvojeno 388,9 milijardi dinara, odnosno 6,3 odsto BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 478 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto BDP.

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se rebalans budžeta za 2021. godinu donosi po hitnom postupku zato što su rezultati u prvih devet meseci ove godine mnogo bolji od očekivanih i to za 182 milijarde dinara.

  “Želimo da preraspodelimo taj novac u prioritete, a to je podizanje standarda gradjana, jačanje privrede i ulaganje u kapitalne projekte”, rekao je Mali u Skupštini Srbije.

  Rebalans budžeta donet je po hitnom postupku.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE