Usvojen REBALANS budžeta, Mali tvrdi - zbog BOLJIH REZULTATA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojen REBALANS budžeta, Mali tvrdi – zbog BOLJIH REZULTATA

  Vlada Srbije usvojila je Predlog rebalansa budžeta za 2021. godinu u kojem su povećana izdvajanja za kapitalne investicije.

  Ukupni budžetski prihodi predviđeni rebalansom iznose 1.488,5 milijardi dinara. Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara (povećanje od 111 milijardi dinara), a neporeski u iznosu od 191,5 milijardi (povećanje od 21,1 milijardi).

  U strukturi prihoda poreski prihodi čine 85,9 odsto neporeski 12,9 odsto, dok se ostatak od 1,2 odsto odnosi na donacije.

  U projekciji prihoda, skoro sve kategorije prihoda beleže rast u odnosu na prethodnu projekciju, dok najveće pozitivne promene beleže porez na dobit pravnih lica i PDV. Ostale kategorije revidirane su naviše usled snažnijeg oporavka aktivnosti od očekivanog, navodi se u saopštenju vlade Srbije.

  Rebalansom budžeta predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.792,95 milijardi dinara.

  U odnosu na aprilski rebalans, fiskalni deficit je smanjen na 304,5 milijardi dinara, u najvećoj meri zbog značajno bolje realizacije prihoda, i on sada iznosi 4,9 odsto BDP, umesto planiranih 6,9 odsto BDP, ističe se u saopštenju.

  Javni dug opšte države na kraju godine iznosiće do 58,2 odsto, umesto 60 odsto BDP, kako je iznosila prethodna procena.

  Rebalansom je za kapitalne investicije izdvojeno 388,9 milijardi dinara, odnosno 6,3 odsto BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 478 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto BDP.

  Ministar finansija Siniša Mali objavio je na svom Instagram nalogu da se usvojeni predlog rebalansa budžeta za ovu godinu pre svega donosi zbog boljih rezultata u prvih devet meseci ove godine.

  U tom periodu imamo bolji fiskalni rezultat za čak 1,5 milijardi evra, a rebalansom se izdvaja još više novca za kapitalne investicije. Umesto planiranih 6,9%, deficit će iznositi 4,9% BDP, a javni dug nam ostaje pod kontrolom i na nivou od 58,2% BDP, naveo je on.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE