Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojen plan za metro

  Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema.

  Za plan su glasala 62 odbornika, protiv su bila dva, a niko nije bio uzdržan.

  Planirano je da do 2030. godine šinski sistem postane dominantan sistem u Beogradu i da u javnom prevozu nijedno vozilo ne koristi fosilno gorivo.

  BG voz će imati trase od ukupno 223 kilometra, sa 76 stanica i 500 polazaka, a predviđeno je i da tramvajske trase budu produžene sa sadašnjih 40 na oko 80 kilometara.

  Nedavno je potpisan ugovor za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju, a 22. novembra će početi izgradnja beogradskog metroa.

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je za skupštinskom govornicom da je danas tačno 50 godina, 11 meseci i 18 dana od kada je „Branko Pešić obećao“ da će Beograd dobiti železničku stanicu Prokop i metro.

  Dodao je da će izgradnja metroa početi 22. novembra ove godine nasipanjem Makiškog polja. „Nasućemo 1,4 miliona kubika zemlje na parceli koja je 72 hektara i time počinjemo izgradnju metroa“, rekao je Vesić.

  Prema njegovim rečima, u februaru 2022. godine biće potpisan ugovor o izgradnji depoa, u martu ugovor o izgradnji pristupnih saobraćajnica, a u julu ugovor o izgradnji prve linije beogradskog metroam dok za godinu dana počinje samo kopanje prve linije.

  Vesić je rekao da će u septembru 2023. godine početi izgradnja metro stanica i dodao da ćemo 2028. godine imati prvu liniju metroa, a 2030. drugu liniju metroa.

  On je naveo da će svaku metro stanicu dizajnirati domaće arhitekte, da će svaka stanica biti drugačija i govoriće o tom delu grada. Dodao je da su trase metroa posledica petogodišnjeg rada domaćih i stranih stručnjaka.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE