Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Platna kartica

  Uskoro podizanje gotovine prilikom kupovine

  Građani će uskoro tokom kupovine robe i usluga u trgovinskim objektima uz plaćanje platnom karticom moći da istovremeno podignu i gotov novac, najavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

  Ta uslugu, nazvana „cash back“ će biti moguća u svim prodajnim objektima koji imaju POS terminale, a plaćanje karticom i podizanje gotovine obavljaće se jednim korišćenjem kartice.

  Maksimalni iznos gotovine koja se može podići uređuje pravilima rada kartičnih sistema, pri čemu trgovac može odrediti i niži iznos, o čemu je dužan da obavesti potrošača.

  NBS je podsetila da prema pravilima rada kartičnih sistema najčešće se ne propisuje minimalna vrednost robe koja se kupuje kao uslov da bi se isplatio gotov novac.

  „Cash back“ usluga ne zahteva izdavanje posebnog odobrenja trgovcima, jer ne predstavlja platnu uslugu na koju se primenjuje Zakon o platnim uslugama.

  „Uvereni smo da će stvaranje uslova za pružanje ove usluge doprineti većoj upotrebi platnih kartica i drugih savremenih oblika plaćanja, uz smanjenje obima sive ekonomije i podsticanje učešća građana u korišćenju finansijskih usluga, što su pretpostavke stabilnog i održivog privrednog rasta“, navodi se u saopštenju NBS.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE