Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TRIKOVI uz pomoć kojih kancelarija izgleda veće: Ovako je BIZLife to uradio (FOTO)

  Uređenje enterijera može da predstavlja pravi izazov ukoliko na raspolaganju nemate dovoljno prostora da realizujete ono što želite.

  Radni prostor, isto kao i onaj životni treba učniti prijatnim, jer je to mesto na kojem možda provodimo i najveći deo dana. S tim u vezi detalje, nameštaj i raspored u kancelariji treba birati pažljivo i strpljivo, kako bi učinili da u njemu budemo najproduktivniji, a to možemo u okruženju koje na ma je „sve potaman“.

  Radni prostor nije samo jednostavno postavljanje stolova i stolica već ga treba prilagoditi sebi, to možda ne znači da iz dnevne sobe ponesete svoju omiljenu sofu, ali detalji koji vama znače će uvek naći mesto na vašem stolu. To mogu biti priznanja za vaš rad, ramovi sa porodičnim fotografijama ili pak uspomena od drage osobe.

  Kancelarija, poslovni prostor (Unplash)

  Enterijer mora da ispuni odgovarajući kancelarijski pribor koji će obezbediti sav potreban komfor za rad. Bilo da je kancelarija mala ili velika prostor može da stvori osećaj skučenosti i izolovanosti od kolega, naročito ako je pretrpan raznim mašinama, opremom i materijalom koji ograničavaju kako rad, tako i kretanje. To znači da je ostvarivanje funkcionalnosti prvi korak prilikom razmatranja.

  Učinite prostor „prohodnim“

  Prostor ne treba pretrpavati nepotrebnim nameštajem ili uređajima koji vam nisu potrebni, učinite ga „prohodnim“ tako što ćete napraviti funkcionalan raspored, gde gde će svako imati dovoljno mesta za rad, a opet neće smetati kolegi pored njega.

  Bela boja ili svetlo pastelni tonovi na zidovima učiniće prostor vizuelno većim i otvoriti ga, ali najpoželjnije je imati što više prirodne svetlosti ukoliko je to moguće. Još jedna trik za otvaranje radnog prostora jeste čišćenje ravnih površina. Kako radni sto predstavlja centralno mesti u kancelariji, raščistite sa njega sve nepotrebne papire, stare projekte koji više nisu aktuelni ili probor za pisanje koji ne radi.

  Kancelarija, poslovni prostor, uređenje enterijera (BIZLife)

  Prilikom uređenja nemojte da zaboraviti da i zidovi mogu da posluže kao osnova rad. Naime, pored diploma i slika neka se na njima nađe i bela magnetna tabla. Ona predstavlja specijalni planer koji je vidljiv u svakom trenutka.  A možete je iskoristiti i za beleženje ideja i praćenje ostvarenog rada.

  Bilo da radite u „open spejsu“ ili ste sami u kancelariji uvek je potrebno imati i kutak za posetioce, odnosno poslovne partnere, pored sale za sastanke. To mogu biti udobne fotelje ili manja sofa, ali i stolice nasparm vašeg radnog stola. Mi u BIZLife-u smo prostor oplemenili lejzi begovima u kojima mogu da uživaju i zaposleni, ali i oni koji nam dolaze u posetu.

  Bela – boja ili prisustvo svetlosti?

  Belu boju smo već pominjali, ali ćemo joj sada posvetiti malo više pažnje, da vidimo kako to uz pomoć boje koja ima svojstvo da prostor učini vanvremenskim, možemo da stvarimo atmosferu koja predstavlja simbol čistote i elegancije. Jer bela nije samo bela.

  Ne postoji prostorija u domu ili radnom prostornu koja ne može izgledati privlačno u beloj. Svaki prostor se pomoću nje čini vizuelno većim nego što to zaista jeste, a s obzirom na to da sama priroda bele lišava istu kolorita, fokus se stavlja na teksturu prostora.

  Prirodne materijale poput drveta, kamena i vlakana kao što su pletivo, vuna, pamuk te krzno, kombunujte sa staklom, ogledalima ili metalnim akcentima, poručuju dizajneri enterijera. Neutralnost bele učiniće da svaki predmet koji se postavi naspram belog zida dođe do izražaja. Predemti i dekoracije koji će oplemeniti beli prostor neka budu upečatljivi ili sa posebnom emotivnom vrednošću, poput starih porodičnih ramova za fotografije ili figura sa putovanja.

  Kancelarija, poslovni prostor, uređenje enterijera (Unplash)

  Postoji veliki broj nijansi bele, od hladnijih ka toplijim tonovima. Hladnije nijanse imaju u sebi sive, plave ili zelene, dok toplije sadrže krem, breskvu ili žutu. Budite smeli i kombinujte više različitih nijansi bele, a možete uključiti i druge boje u kompoziciju. Svežijim verzijama bele dobićete svež i moderan enterijer, dok toplije varijacije bele čine prostor ušuškanijim i romantičnijim, ističu stručnjaci.

  Bela ima mogućnost reflektovanja

  Karakteristična za skandinavski stil uređenja enterijera, bela boja ima mogućnost reflektovanja, jer svaka površina obojena u belo odbija zrake svetlosti koji na nju padnu, dajući prostoru na širini.

  Psiholozi navode da boje kojima smo okruženi većinu svog vremena mogu imati uticaja na naše psihičko stanje, pa treba imati na umu da bela pored čistote, može biti simbol praznine i odsustva sadržaja. Sa druge strane bela uravnotežuje i smiruje, daje energiju i deluje kao sedativ. Beli zidovi ograničavaju, tako da iskoristite slojevitost i grupisanje objekata u enterijeru da biste popunili prostor. To učinite tepihom, ćebadima, knjigama na policama, skulpturama i dekorativnim figurama.

  Kancelarija, poslovni prostor, uređenje enterijera (Unplash)

  Iako bela boja stvara efekat čistog prostora, isti ne treba da izgleda sterilno ili hladno, bitno je da elementi enetrijera imaju različite teksture. Za vizuelno proširenje protora možete koristiti ogledala koja ćete postaviti naspram prozora radi maksimalnog korišćenja spoljašnjeg osvetljenja.

  Ne treba naglašavati i da je bela simbol savršenstva i prosvetljenja i zato neka vas dolazeći sunčani dani inspirišu da svoj dom ili radni prostor ispunute čistom belinom.

  Izvor: BIZLife/Mladen Stanković

  Foto: Unplash/BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE