Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Upoznajte Pibota, robota-pilota kog pokreće veštačka inteligencija

  Korejski institut za napredne nauke i tehnologiju (KAIST) stoji iza jednog od najinovativnijih izuma u avijaciji – humanoidnog robota koji ‘zna’ kako da upravlja avionom.

  Prvi robot-pilot pokretan veštačkom inteligencijom nazvan je Pibot, a njegov razvoj će utrti put za druga revolucionarna otkrića koja mogu nastati kada se spoje kompleksne industrije poput veštačke inteligencije i robotike.

  Pametni pilot KAIST-a

  Tim najboljih istraživača i inženjera KAIST-a trenutno razvija prvog humanoidnog robota koji može upravljati avionom ili drugim vrstama letelica, a da pri tome ne mora da se prilagođava pilotskoj kabini izgrađenoj za ljude.

  Robot je izgrađen da se uklopi u pilotsku kabinu i manipuliše svim komandama unutar tog prostora bez bilo kakve ljudske pomoći. Prema Science Times portalu, Pibot je visok 160 cm i težak 65 kg. Naravno, ovaj robot ne liči na ljudsko biće, ali bi mogao da prođe kao vrlo napredan crtež robota iz nekog stripa.

  Pibot kombinuje najbolje od veštačke inteligencije i robotike. Kao rezultat, sposoban je da obradi jezik letačkog priručnika i samostalno kontroliše proces letenja. Njegov dizajn, uključujući napredne robotske ruke i prste koji su slični ljudskima, omogućava mu da adekvatno upravlja svim instrumentima unutar pilotske kabine, čak i tokom turbulencija.

  Iskorišćavajući prednosti veštačke inteligencije, ovaj humanoidni pilot može da čita i razume letačke priručnike, čak i da pamti setove Jeppesen vazduhoplovnih navigacionih karata koje se koriste za olakšavanje sigurne navigacije čarter letova, čime postaje mnogo sposobniji od ljudskih pilota.

  Ali nemojte brinuti; ovaj robot neće zameniti pilote, barem ne u skorije vreme. Za više informacija o Pibot robotu, posetite WebMind portal.

  Izvor: WebMind

  Foto: WebMind

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE