Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Upoznajte kineskog Stiva Džobsa

  Nije mnogo ljudi čulo za Li Džuna (Lei Jun), osnivača četvrtog najvećeg proizvođača smart telefona na svetu. Međutim, on ima mnogo zajedničkih osobina sa Eplovom (Apple) ikonom Stivom Džobsom. Kao i mladi Džobs, i Li je na čelu rastuće tehnološke kompanije Xiaomi. Kao Džobs, Li voli jednostavan stil – obožava kombinaciju farmerki i crne majice. I baš kao Stiv Džobs nekad, Li Džun je sada milijarder.[preporucene_vesti ids=“84225″]

  Li je rođen u Sjentau u provinciji Hubej u Kini 1969. godine. Tokom studija informacionih tehnologija do ruke mu je došla knjiga o Stivu Džobsu koja je učinila da poželi da jednoga dana bude kao Džobs i pokrene sopstveni posao. A da bi sve to postigao, smatrao je da fakultet treba da završi što pre.

  lei-jun_printscreen

  Li Džun se prema podacima sa Forbsovog sajta je 107. milijarder sveta, 22. najbogatiji čovek sveta u tehnologiji i 5. najbogatiji čovek Kine.

  Nakon završetka studija Li počinje da radi kao inžinjer za Kingsoft, kinesku softversku kompaniju koja je tada bila samo mali startap. Predanim i vrednim radom Li je u Kingsoftu uspeo da napreduje do pozicije izvršnog direktora.  Istovremeno, radio je na sopstvenom projektu – napravio je onlajn knjižaru koju je 2004. godine Amazon kupio za 74 miliona dolara.

  Nakon šesnaest godina provedenih u Kingsoftu, Li je odlučio da iz, kako je naveo, zdravstvenih razloga napusti poziciju izvršnog direktora. Ipak, nije prestao da radi i 2010. godine uspeo je da ostvari svoju davnašnju želju i bude na čelu rastuće mobilne kompanije – Xiaomi Inc.

  Sam naziv kompanije Xiaomi je simboličan. On na kineskom jeziku znači proso što bi trebalo da ukazuje da samo jedno zrno žita nepobedivo kao i planina. Ovaj nadareni preduzetnik je i sam rekao da je od svojih zaposlenih insistirao da pažnju usmere na male stvari, umesto da traže nesavršenosti u već gotovim proizvodima.  Lijeva firma uspešna je zahvaljujući visokom kvalitetu telefona koji  prodaju po pristupačnoj ceni.

  Danas je Li Džun „težak“ skoro deset milijardi dolara i prema podacima sa Forbsove liste peti je najbogatiji čovek u Kini.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube printscreen

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE