UPK pita: Zašto nismo donirali vakcine regionu nego ga doveli ovde?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UPK pita: Zašto nismo donirali vakcine regionu nego ga doveli ovde?

  Udruženje Ujedinjeni protiv kovida kritikovalo je odluku Srbije da se strani državljani bez prebivališta u našoj zemlji pozovu na vakcinaciju u Beograd.

  Uz ocenu da ne postoji nijedna zemlja u svetu u kojoj se danas dešava bilo šta slično, postavljaju niz pitanja o načinu kako je organizovana vakcinacija stranaca u Srbiji.

  “Poslednjih nekoliko dana, a posebno dana 27. marta 2021. godine, vlast praktično poziva, ili u najmanju ruku dopušta i ohrabruje strane državljane da u kolonama ulaze u zemlju i masovno opsedaju punktove za vakcinaciju, gde preko reda dobijaju vakcine koje su obezbeđene za građane naše zemlje“, navodi se u saopštenju te organizacije i dodaje da ne postoji nijedna zemlja u svetu u kojoj se danas dešava bilo šta slično.

  „Ne postoji nijedno prihvatljivo racionalno, stručno, pa čak ni ljudsko objašnjenje za ovakvo postupanje odgovornih. Prioritet apsolutno mora da bude organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva (koja ne postoji!) i sistematsko suzbijanje bezumnih antivakserskih istupanja u medijima pod kontrolom vlasti (koje, takođe, ne postoji)!“, ističe se u saopštenju.

  GUŽVE na granicama: Komšije dolaze u Srbiju na vakcinaciju (FOTO)

  Da li je pravno regulisano vakcinisanje stranih državljana?

  Kako navode, tragična je očigledna i rečita nezainteresovanost i neverovatna nesposobnost vlasti da sprovede mere koje je sama donela, ocenjuju Ujedinjeni protiv kovida koji postavljaju ključna pitanja u vezi sa vakcinacijom stranih državljana:

  1. Najpre, da li je, i na koji način pravno regulisano vakcinisanje stranih državljana u Republici Srbiji? Dalje, sve i da jeste, da li postoji bilo kakva kontrola ulaska u zemlju, u smislu zahteva da strani državljani imaju neki dokaz da trenutno nisu zaraženi? Takođe, da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani?

  2. Da li je normalno da ne postoje nikakva razdvajanja prilikom vakcinacije, što povećava šansu od širenja zaraze? Zbog čega vakcine nisu donirane stranim državama, što bi smanjilo rizik od zaraze na teritoriji naše države? Znaju li članovi Kriznog štaba, posebno oni koji sebe zovu medicinskim delom, kakve sve posledice mogu nastupiti po zdravstveni sistem, iza toga i po sve građane Republike Srbije usled ovakvih neodgovornih postupanja?

  3. Ko će isplatiti nadoknadu našim zdravstvenim radnicima koji su i za vikend vakcinisali strane državljane i ima li takav rad uopšte cenu, s obzirom da mnogi od njih nisu imali slobodan dan nedeljema, a očekujemo da ulaze u crvene zone i da nas leče (sa velikom verovatnoćom da ovakve napore fizički, ali i psihički, uopšte ne izdrže)? Hoće li se za par nedelja kad je ovim ljudima potrebna revakcinacija ponoviti ovaj scenario?

  4. I na kraju, ako se neko iz tzv. Kriznog štaba usuđuje da javno kaže, da u ovakvoj situaciji, već sledeće nedelje možemo da očekujemo popuštanje trenutno važećih protivepidemijskih mera (koje su po mišljenju UPK-a i nedovoljne i potpuno neadekvatno sprovedene!) ili to svakodnevno javno traži preko medija sa nacionalnom frekvencijom, takvi postupci su ne samo zapanjujuće nestručni i neodgovorni, već i opasni, i mogu se, uz mnogo argumenata, smatrati aktima direktnog ugrožavanja zdravlja i života stanovništva.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE