Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Unosan biznis: Vlasnik hotela za MIGRANTE dnevno zarađivao 3,5 mil. funti

  Bivši vlasnik karavan parkova, koji je sada „kralj“ britanskih hotela za migrante, zabeležio je rast profita na više od 60.000.000 funti godišnje.

  Grejem King (56) zaradio je 25 miliona funti 2021. zahvaljujući ugovoru sa Ministarstvom unutrašnjih poslova za smeštaj tražilaca azila u južnoj Engleskoj i Velsu. Rekordni broj dolazaka „preko Kanala“ znači da se njegov profit više nego udvostručio prošle godine.

  Njegovoj firmi Clearsprings Ready Homes plaćeno je 1,3 milijarde funti za 12 meseci – 3,5 miliona funti dnevno – za smeštaj i prevoz migranata. Firma je prošle godine zaradila 500 miliona funti, piše britanski Metro.

  Graham King (DailyMail Screenshot)

  Bez obzira na sumnje u vezi sa obećanjima Vlade Velike Britanije da će ograničiti dolaske migranata – i rezultirajućih troškova hotela – pouzdano se predviđa nastavak poslovanja.

  Iz Clearsprings-a kažu da kompanija „želi da proširi svoje učešće u velikim objektima za smeštaj koji nisu hoteli, kao što su bivši vojni kampovi“.

  Zahvaljujući promeni vladinog računovodstva, izdaci za smeštaj migranata u Britaniji sada se računaju kao deo budžeta za inostranu pomoć.

  Godišnja dobit koju ostvari King jednaka je celokupnom finansiranju pomoći koja se daje ratom razorenoj Siriji. Takođe, njegov profit od 60 miliona funti je takođe više od 1 funte po glavi stanovnika koja se daje za 60 miliona ljudi u Tanzaniji, državi pogođenoj siromaštvom.

  King bi mogao postati prvi milijarder britanske imigracione industrije, a njegov ugovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova će trajati do septembra 2029.

  Kako je King stekao bogatstvo?

  Ranije je sa svojim bratom držao kamp za prikolice na ostrvu Canvey Island, u Eseksu. Nakon što je diskoteka koju je vodio izgubila dozvolu, predložio je da bi mogao da koristi zgradu (bivši bioskop), za smeštaj izbeglica.

  Kingova firma je objavila vest o pokretanju novog posla kada je jedno veće odlučilo da u njegove karavane smesti podnosioce zahteva za beneficije. Takođe je bio na udaru javnosti kada su inspektori otkrili da je tražioce azila smeštao u „trule“ i „zapuštene“ uslove u bivšoj kasarni u Kentu i vojnom kampu u Pembrokširu.

  Tadašnja ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel u početku je branila uslove života, ali je kasnije naložila Clearsprings da ih poboljša.

  Kingovo bogatstvo obezbedilo je za njegovog sina i ćerku internat vredan 44.000 funti godišnje i finansiralo porodične praznike po svetu i alpske skijanje, tvrde dobro obavešteni izvori.

  Portparolka laburista za imigracije Ivet Kuper optužila je vladu da troši javni novac na sistem azila i tvrdila da će Laburistička partija zaustaviti korišćenje hotela za migrante i uštedeti milijarde funti.

  Ona je za Daily Mail rekla: „Količina novca koju konzervativci troše na naš pokvareni sistem azila je zapanjujuća – 8 miliona funti svakog dana. Kompanije profitiraju dok poreski obveznici trpe i, umesto da se pozabave problemom, samo povećavaju troškove“.

  „Laburisti su se obavezali da će okončati upotrebu hotela za azil tako što će otkloniti zaostale slučajeve, sa više radnika i novom jedinicom za vraćanje, kako bi poreskim obveznicima uštedeli 2 milijarde funti. Britanska javnost želi da vidi jaku bezbednost granica i pravilno kontrolisan i pošten sistem azila“, objasnila je ona.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE