Univerzitet u Beogradu uvršćen u alijansu NAJBOLJIH univerziteta u Evropi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Univerzitet u Beogradu uvršćen u alijansu NAJBOLJIH univerziteta u Evropi

  Univerzitet u Beogradu je uvršćen u alijansu najboljih univerziteta u Evropi, rekao je za agenciju Beta profesor Petar Bulat, prorektor UB za nastavu.

  Bulat je kazao da je Evropska komisija odabrala i finansiraće naredne tri godine konzorcijum “Circle U.”, koji, pored UB, čine Univerzitet Arhus (Danska), Humboltov Univerzitet u Berlinu (Nemačka), Kings Koledž London (Velika Britanija), Katolički univerzitet u Luvenu (Belgija), Univerzitet u Oslu (Norveška) i Univerzitet u Parizu (Francuska).

  “Dobijanjem projekta, prepoznaje se položaj i značaj koji Univerzitet u Beogradu ima u evropskom obrazovnom prostoru i otvara mogućnost još bržeg nastavnog i naučnog napretka naučne zajednice Univerziteta”, rekao je prorektor Bulat.

  On je naveo da pripreme projekta traju više od jedne godine, tako da UB spremno dočekuje sprovođenje.

  “Evropska unija je, da bi se suprotstavila dominaciji američkih univerziteta, na predlog predsednika Francuske Emanuela Makrona, krenula u formiranje grupacija evropskih. UB je u alijansi za koju može da se kaže da je ‘Prva B liga’ “, smatra Bulat.

  Na pitanje šta će svrstavanje u “evropsku Prvu B ligu” značiti za studente i nastavno osoblje, Bulat je rekao da će studenti UB moći da slušaju predavanja profesora najboljih evropskih univerziteta.

  I naši nastavnici će imati priliku da predaju na fakultetima iz te alijanse. Imaćemo pristup svim najnovijim iskustvima iz Zapadne Evrope i, samim tim, mogućnost da to implementiramo na našem Univerzitetu”, naveo je Bulat.

  On je kazao da će među univerzitetima iz alijanse biti razmene studenata, što je i “velika šansa za promociju naše države i naših nastavnika”.

  “Univerzitet u Beogradu biće nosilac razvoja u oblasti biomedicinskih nauka. Mi ćemo organizovati multidisciplinarni tim koji će da radi na razvoju nauke uz saradnju studenata”, rekao je Bulat i naveo projekat “razvoja najmodernijih respiratora”.

  Dodao je da će Univerzitet u Beogradu za planirane projekte u okviru alijanse “Circle U.” dobiti 700-800 hiljada evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE