Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UN: Planeta postaje „NENASTANJIV PAKAO“

  Rast broja ekoloških katastrofa u ovom veku je uz pandemiju koronavirusa pokazao da politički i poslovni lideri ne uspevaju da spreče da se planeta pretvori „u nenastanjiv pakao“ za milione ljudi, objavile su Ujedinjene nacije.

  U poslednje dve decenije broj katastrofa uzrokovanih ekstremnim vremenskim prilikama gotovo se udvostručio.

  Između 1980. i 1999. ih je bilo 3,6 hiljada, a od tada 6,6 hiljada, stoji u izveštaju objavljenom uoči Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa koji se obeležava u utorak 13. oktobra.

  Oko četiri petine katastrofa u tom periodu otpada na poplave i oluje, ali beleži se i više suša, šumskih požara i toplotnih talasa.

  „Voljno smo destruktivni. To je jedini zaključak do kog možemo doći“, rekla je Mami Mizutori, posebna predstavnica glavnog poverenika UN za borbu protiv katastrofa, dodavši da svet kasni u delovanju protiv tih katastrofa.

  „COVID-19 je poslednji dokaz da bi politički i poslovni lideri tek trebalo da se uključe u svet oko sebe“, poručila je ona.

  U poslednjih dvadeset godina katastrofe su odnele više od 1,2 miliona života i uticale na 4,2 milijarde ljudi. Uzrokovale su gotovo tri biliona dolara ekonomskih gubitaka, što je dvostruko više u odnosu na dve decenije pre.

  Gotovo nijedna nacija nije učinila dovoljno da spreči talas smrti i bolesti koji je uzrokovala pandemija koronavirusa, uprkos upozorenjima UN agencija.

  „Nejasno je zašto svojom voljom i svjesni nastavljamo sijati sjeme svog uništenja, usprkos znanstvenim dokazima da svoj jedini dom pretvaramo u nenastanjiv pakao za milione ljudi“, stoji u uvodu izveštaja UN.

  Debarati Guha-Sapir, iz belgijskog Centra za istraživanje epidemiologije katastrofa, upozorila je da, ako ekstremni vremenski uslovi nastave brojčano da rastu kao u prošle dve decenije, „budućnost čovječanstva izgleda veoma sumorno“.

  Da bi se to izbeglo svet mora brzo delovati na prevenciji, prilagođavanju na klimatske promene i smanjivanju rizika od katastrofa, zaključila je Mami Mizutori.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE